Árthat-e a magzatnak a zajos környezet?

Hogyan árthat a zaj a magzatnak?

Az erős zaj stresszt okozhat a kismama szervezetében, ami olyan változásokat idézhet elő, melyek károsan befolyásolhatják a magzat fejlődését – hangsúlyozza a Mindenamihallas.hu. A hanghullámok a kismama testén át a magzathoz is eljutnak. Bár a méh némileg tompítja a zajt, a nagyon erős hanghatások árthatnak a baba hallásának. Füldugóval a kismama megvédheti a hallását, a magzat hallásvédelmének azonban csak egyetlen módja létezik: lehetőség szerint minden erős zajforrást kerülni kell.

Sajnos, ha az újszülött hallásproblémával jön világra, nem mindig lehet megállapítani a kiváltó okot, azaz, ha a kismama hangos koncerteket látogatott vagy esetleg zajos munkahelyen dolgozik és a kisbabája hallássérült lesz, az orvosok sem fogják tudni megmondani, vajon ennek a zajhatásnak tudható-e be az egészségkárosodás. A szakértők azt sem tudják biztosan megmondani, mely zajszint tekinthető még biztonságosnak a kismamára és a magzatra nézve, bár némi táppontot ad az a tudásanyag, melyet a hang testben történő „utazásáról” ismerünk.

Hogyan védhető meg a magzat hallása?

A kisbaba hallószerve a terhesség 20. hetére nagyjából kialakul, a hangokra viszont csak a 24. hét körül kezd reagálni. A zaj a kismama testén keresztül természetesen a méhbe is bejut, jóllehet már csökkent hangerővel. A biztonság kedvéért a kismamának nem szabad rendszeresen kitenni magát 115 decibelnél erősebb zajoknak. Amikor csak lehet, kerülni kell az erős zajforrásokat.

Vannak olyan zajok, melyeket morajlásként, vibrálásként érzékelünk. Ezek a nagyon alacsony frekvenciájú hangok. Pontosan nem ismert a fejlődő babára gyakorolt hatásuk, de az biztos, hogy könnyen bejutnak a testbe, ezért érdemes ezektől is távol maradni. A hirtelen bekövetkező, robbanásszerű, erős zajhatások, melyek fülvédő nélkül halláskárosító hatásúak, szintén kerülendők terhesség idején.

A zajhatás annál erősebb a magzatra, minél közelebb van a zajforrás a kismama pocakjához. Ezért jóllehet nagyon népszerű fülhallgatót tenni a hasra, hogy a magzat zenét hallgathasson, fokozottan kell ügyelni arra, hogy milyen hangerővel szól a zene. A biztonság kedvéért jobb, ha a zajforrást nem teszi a kismama közvetlenül a testére.

Szerencsére a legtöbb munkahelyen a zajszint 95 dB alatt marad. A kismama hallását azonban a tartós, 85 dB feletti hangerő is károsíthatja hallásvédő nélkül. Érdemes füldugót viselni munka közben, és ha a zajszint meghaladja a 95 decibelt, lehetőség szerint megkérni a munkaadónkat, hogy csendesebb részlegen dolgozhassunk a várandósság idején.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.