Árt vagy használ? – Terhesség alatt szükséges a harmadik oltás?

Eddig is tudtuk, hogy a COVID-19 elleni védőoltások alkalmazása terhesség alatt javasolt, ez a legjobb módja annak, hogy megvédje magát a COVID-19 ismert kockázatai ellen a terhesség alatt.

Eddig is ismert volt, hogy az első két oltás terhesség alatt biztonsággal beadható és javasolt is. De mi a helyzet a harmadik, emlékeztető oltással terhesség alatt? Bár hazai ajánlás még nincs, de az elmúlt időszakban megszületett az amerikai és az angol hivatalos ajánlás a témában – számol be az Intima.hu.

Mit mond az amerikai ajánlás?

Az ACOG (Amerikai szülészeti és Nőgyógyászati Társaság) új (2021 október elsején megjelent) protokollja szerint terhesség alatt a COVID-19 fertőzés által okozott súlyos lefutású betegség és a csökkenő immunitás miatt javasolt a várandósok harmadik, emlékeztető oltásának a beadása. Az emlékeztető oltást azon várandósoknak javasolják, akik több, mint 6 hónapja kapták meg a második oltásukat. Szintén fontos, hogy ez az ajánlás csak azon terhesekre vonatkozik, akiknek mindkét első oltásuk Pfeizer volt és a harmadik oltás tekintetében is Pfeizert javasolnak. Annak, hogy a második oltást még terhesség előtt, vagy már az alatt kapták meg, nincs jelentősége.

Mit mond az angol ajánlás?

A JCVI (Oltási és Immunizációs Bizottság) 2021 szeptember 14-én bejelentette, hogy a harmadik, emlékeztető oltást várandósoknak csak a következő esetekben javasolja:

  • a terhes egészségügyi vagy szociális dolgozó,
  • akik egyéb egészségügyi állapotuk miatt fokozott rizikócsoportba tartoznak (légzőszervi, máj, lép, vese vagy idegrendszeri krónikus betegségben szenvednek, cukorbetegek vagy súlyosan elhízottak)
  • immunszuprimáltak.

Arra kérdésre, hogy a JCVI miért nem javasolja a terhes nők rutinszerű, harmadik oltását, ezt a választ adták:

Angliában a legtöbb fiatal felnőtt csak nyár végén vagy kora ősszel kapta meg a második COVID-19 vakcina adagját, az emlékeztető oltás előnyeit ebben a csoportban egy későbbi időpontban mérlegelik, amikor több információ áll rendelkezésre. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalabb, egészséges egyének erősebb, a vakcina által kiváltott immunválaszt generálnak az elsődleges oltás során, mint az idősebbek. Amíg más bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, előfordulhat, hogy az emlékeztető oltásra ebben a populációban a közeljövőben nincs szükség.

A JCVI felülvizsgálja az adatokat, amint megjelennek, és a megfelelő időpontban további tanácsokat fontolgat a fiatalabb felnőtt korcsoportok, a 12-16 éves gyermekek és a terhes nők emlékeztető oltásaival kapcsolatban.

Adassuk be vagy sem a terhesség alatti harmadik oltást?

A fent leírtakból azt láthatjuk, hogy minden bizonnyal azok döntenek jól, akik beadatják maguknak az emlékeztető oltást terhesség alatt, ha a második oltás után legalább 6 hónap eltelt. Az angol ajánlás esetében fontos szem előtt tartani, hogy ott később kezdődött a középkorú és fiatal populáció oltása, így ott még alig vannak olyan terhesek, akik amúgy egészségesek (nem szenvednek érdemi krónikus betegségben) és már több, mint 6 hónapja kapták meg a második oltásukat.

Máshogy reagálnak a Covid-19-re a lány és fiú magzatok

Forrás: Intima


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.