Apás szülésre fel!

Általában a férfiak nehezebben kerülnek bele a szülési helyzetbe. Gyakran félelmeiket, szorongásukat a nem megfelelő belevonódás, tájékoztatás okozza.

Ezen tud segíteni egy egyéni szülésfelkészítő tanfolyam, amely során az apák nem csupán elméleti tudnivalókkal gyarapodnak, de azt is megtudják, miként válhatnak fizikai és pszichikai támasszá a várandósság, majd a szülés idején, illetve a gyermekágyi időszakban párjuk számára.

A férfiak – mivel nem élik át fizikailag a párjukban lezajló folyamatokat, és a babával sincsenek „összenőtt” állapotban – nehezebben járják be a szülővé válás útját. A mama kapoccsá válik baba és apa közt.

Rendkívül fontos, hogy a férfiak már a várandósság alatt rá tudjanak hangolódni a mamára, és kapcsolatot tudjanak kialakítani a babával. Ezt különböző napi rituálék is segíthetik. Többek közt a pocak kenegetése mandulaolajjal, az érintés, a baba mozgásának érzékelése és a masszázs is ebben nyújt segítséget. Ezzel már a szülés közbeni együttműködést is megalapozzák.

„A speciális várandósmasszázs mozdulatainak átadásával segíthetem az intimitás kialakulásában az egymásra hangolódásban. Az apa számára az is erős fizikai élményt jelenthet, amennyiben a babát ő is melengeti közvetlenül megszületése után– mondta Halász Katalin, kismamakísérő, gyógymasszőr, doula.

szulestanacsadas

„Mindemellett a fizikai felkészítés mellett pszichikai ráhangolódást is biztosít az egyéni szülésfelkészítés a férfi számára. Így az apa megtudhatja, mi és miként zajlik az anya testében a szülés során. A mama odaadja magát a babának, miközben az apa adja magát a mamának a segítségnyújtás által. Fizikailag a masszázzsal, a megfelelő pozíció megtartásával segíthet, pszichikailag az odaadó, empatikus figyelem nyújt nagy segítséget. Így a férfi is sokat átélhet a folyamatból, nem külső szemlélődő lesz.”

Az apa a fészekrakó időszakban is sok segítséget nyújthat odaadásával. Gyakran előfordul, hogy amennyiben az apa hozzáállása nem segítő, hanem hátráltató, úgy komplikáció léphet fel vagy késhet a szülés.

A megfelelő felkészítés segítséget nyújt, hogy kiépüljön az apában az empátiás készség a várandósság alatt, amelyet a szülés közben is nyújthat párjának. Emellett az anyának fontos szerepe lehet az apa helyzetbe való behívásában. Ezt támogatja, ha érzelmeit, élményei megosztja párjával, így az apa motiváltabb, kreatívabb társsá válik.

szules3

Halász Katalin az egyéni szülésfelkészítés kezdetekor megismerkedik az apa szülésre vonatkozó igényeivel is. Kiderül, anya és apa mit vár a felkészüléstől, van-e bennük olyan információhiány, szorongás, amely feloldását várják az együtt töltött idő során.
Lehetőség nyílik arra, hogy kitérjenek az apa külön kéréseire, kérdéseire. Sok férfi tart attól, hogy megszégyenül, hogy csupán toporog, és nem tud társ lenni a szülés kapcsán. Gyakran a kórháztól, vértől való félelmük, az orvosokkal szembeni bizalmatlanság uralkodik el rajtuk.
Vannak, akik a kiszolgáltatott női test látványától tartanak vagy épp a megváltozott pszichikai állapottól, melyet párjuk átél. A szülésfelkészítés a folyamat megismerése révén bevonja az apát, tudatosítja benne, hogy mennyire fontos, hogy háttértámaszt nyújtson, továbbá kiemeli a férfiak szerepét a gyermekágyi időszakban, az új család kialakításában. A szerepvállalás, a feladatok megosztása, a biztatás és a biztos pont érzete a kismamák pszichikai és fizikai segítségét adják egyaránt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.