Antidepresszáns szedése terhesen?

Azok a nők akik antidepresszánsokat szednek nagyon bonyolult választás előtt állnak, ha várandósak lesznek, hiszen ezek a szerek az előnyök mellett kockázatokkal is járnak.

Az amerikai szülészeti-nőgyógyászati egyetem és a pszichiátria közös jelentésében megerősíti, hogy még mindig sokkal több a kérdés, mint a válasz ezen a téren.

“Tudjuk, hogy a kezeletlen depresszió valós kockázatot jelent a csecsemőknek. Ez nem találgatás. Tudjuk, hogy sokkal kevésbé a kapcsolódó kockázatok antidepresszáns használ. Egyértelmű, hogy további tanulmányok szükségesek. “ – mondta Charles Lockwood (OB-GYN a Yale University School of Medicine).

Ezeknek a gyógyszereknek mind a szedése, mind pedig indokolt eset ellenére hanyagolásuk több kockázatot is jelentenek: mint például az alacsony születési súly, koraszülés és vetélés.

A testület kimondja: “Az antidepresszánsok hatása terhesség alatt jól ismert, de a rendelkezésre álló kutatással még nem megfelelően szabályozott.”

kismama gyógyszer

A testület megállapította, hogy a fokozatosan csökkentett antidepresszáns adagok és a leállítás teljesen megfelelő lehet azok számára, akik a terhesség előtt enyhe- vagy tünetmentesek voltak a megelőző hat hónapban.

Azt javasolják, hogy:

– A nők, akik már állapotosak, ne próbálkozzanak az antidepresszáns visszavonásával, ha előtte súlyos depresszióban szenvednek.

– A nők, akik pszichésen stabilak szeretnének maradni az antidepresszánsok segítségével, a terhesség során konzultálniuk kell a pszichiáterükkel a lehetséges előnyökről és kockázatokról.

– Azok a nők, akik visszatérő depresszióban szenvednek, vagy akik tünetei még a gyógyszeres kezelés ellenére sem gyógyulnak, igénybe vehetik a pszichoterápiát is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.