A véredből kiderül, hogy lehetsz-e anya

Az urak vegyenek vissza a lelkesedésből, ugyanis ez az állítás csupán a hölgyekre igaz. Majd, legközelebb..

Egy egyszerű hormonvizsgálattal hamarosan kimutatható lesz, hány petesejt található a nők petefészkében, ami az ausztrál kutatók szerint forradalmasíthatja a családtervezést és a termékenységi kezeléseket.

Peter Illingworth termékenységi specialista elmondta, hogy az úgynevezett petesejt-időzítő vérvizsgálattal az egyik termékenységi hormon koncentrációja alapján pontosan előre jelezhető a petesejtszám.

Úgy vélem, ez egy óriási előrelépés nyilatkozta Illingworth, az IVF Australia orvosigazgatója. A vizsgálat azonosítja azokat a fiatalabb nőket, akikre az a súlyos veszély leselkedik, hogy idősebb korukban nem tudnak könnyen gyermeket szülni. Azokat a nőket is kiszűri, akit például a korai menopauza veszélye fenyeget, és lehetővé teszi, hogy a nők megtervezzék, milyen aktivitással közelítsenek a termékenységi kezeléshez.

terhesseg2

A rák illetve endometriózis kezelésen, vagy petefészek műtéten átesett nők különösen sokat nyerhetnek a Müller-féle gátló hormon (AMH) tesztből, amely mindössze 65 ausztrál dollárba (kb. 12 ezer forintba) fog kerülni. Ezen kívül több tízezer dollár megtakarítást hozhat a drága, de végül sikertelen mesterséges megtermékenyítések (IVF) elkerülésével. A vizsgálat már a jövő hónaptól elérhető lesz az ausztrál termékenységi klinikákon.

A nők petefészkében születésükkor átlagosan egy-kétmillió petesejt található, a petesejtek a menopauzáig havonta érnek. Egy húszéves nő átlagosan 200 ezer petesejttel rendelkezik. Ez a szám a 30-as évekre megfeleződik, 40 éves kor felett pedig mindössze 2000-re csökken.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.