A tavasz nem segít termékenységi gondokon

Azok a párok, akik babát szeretnének, de sikertelenül próbálkoznak, ilyenkor, tavasz elején nagyobb eséllyel léphetnek a családalapítás terén, hiszen az egészséges férfiak esetében ilyenkor a legnagyobb a termékenység. De még a termékenységi problémákkal küzdő férfiaknál is ilyenkor a legmagasabb a normál alakú ivarsejtek aránya. Önmagában az évszaki előny azonban kevés lehet, a tápanyagbevitelen áll, vagy bukik a baba.

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Évszakok, meleg, stressz és mások

A spermiumok termelésére számtalan külső tényező lehet hatással. Mivel a spermatermelés is hormonvezérelt folyamat, így érthető, hogy az évszakok változása ugyanúgy hatást gyakorol rá, mint a bevitt tápanyagok mennyisége, a mozgás, a stressz, a depresszió, a heréket ért behatások, de akár a laptophasználat is. Rengeteg a tényező, és mindenre lehetetlen odafigyelni.

Fotó: 123rf.com

Éppen ezért, bár sok helyen lehet olvasni praktikákat arra nézve, hogy hogyan lehet növelni a gyermekáldás esélyét, fokozni a spermiumtermelést, mindenképpen az alapoktól kell indítani az építkezést, és az “extrák” csak ezután következhetnek.

Az alapok

A spermiumok is sejtek, melyeknek adott alakjuk, funkciójuk, és hordozott “üzenetük” van. Ahhoz, hogy megfelelő módon lehessen előállítani őket pontosan ugyan arra van szükségük, mint az izomsejteknek, a porcsejteknek, vagy bármelyik másik sejtnek a testben: tápanyagokra. A DNS felépítéséhez, az RNS megalkotásához, a sejthártya képzéséhez, vagy bármely apró részlet megalkotásához adott anyagok bonyolult kémiai kötései és reakciói szükségesek. Tehát a tápanyagok megfelelő aránya és a belőlük képzett anyagok, azok reakciói a test építőkövei.

Alapesetben a tápanyagok pótlása étkezéssel történik. A megfelelő tápanyagellátottság ezelőtt 2-300 évvel még megoldható volt az étkezéssel, bár akkor keveseknek adatott mega kiegyensúlyozott táplálkozás lehetősége. Mára azonban azért, hogy egyre több és szebb élelmiszert állíthassunk elő, nagy árat fizetünk.

“A tömegtermelésnek a vegyszerezésnek és műtrágyázásnak ugyanis megvan az a hatása, hogy bár zöldség, gabona és gyümölcs több lesz tőle, de azok beltartalma, vagyis tápanyagtartalma jelentősen lecsökken. Napjainkra ez a csökkenés már 50%-os, vagyis elértük azt a szintet, hogy kizárólag táplálkozással fedezni a szükséges bevitelt szinte lehetetlen. Ezt mutatja azt is, hogy a világon mintegy 2 milliárd ember küzd tápanyaghiánnyal” – mondja Ratkó Tünde.

Fotó: 123rf.com

Praktikák

A tápanyagpótlás a kiegyensúlyozott táplálkozással és a rendszeres mozgással olyan alapot ad, amire már lehet építeni. A pótlás az étkezés mellett táplálékiegészítővel történhet, de csak abban az esetben, ha az komplex, és szerves, biológiailag aktív kötési formákban tartalmazza az anyagokat. Ebben az esetben ugyanis a felszívódás, a hasznosulás akár 80%-kal is jobb. Ha nem ilyen a készítmény, akkor egyrészt nem biztos, hogy minden vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot a megfelelő mennyiségben tudunk bevinni, másrészt a szervetlen kötésű anyagok hasznosulása siralmasan alacsony, a többségét az ember egyszerűen kiválasztja és azok a vizelettel távoznak.

Ha az alapok megvannak, akkor jöhetnek az olyan tények, mint hogy tavasz elején érdemes több energiát fektetni a próbálkozásba, hiszen ilyenkor nő a fogantatás esélye. A “megfelelő” ételek is ilyen esetekben jelenthetnek segítséget, ahogyan a ruházat is. Itt kell megjegyezni, hogy az aktus során alkalmazott pózoknak semmilyen bizonyított hatása nincsen a fogantatásra. Sokkal többet tehetünk a vágyott családért azzal, ha a tápanyagokat pótoljuk, és önfeledten, szorongások nélkül próbálkozunk a családalapítással.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.