A szülészeti erőszak igenis létezik

Gondoltad volna, hogy a születésünk módja hatással lehet kötődési mintáinkra, az önbizalmunkra, de akár a különböző élethelyzetekre adott reakcióinkra is?!

Ideje lenne, ha a nők számára nem csak az esküvőszervezés lenne kiemelkedő fontosságú, hiszen van valami, ami ennél sokkal többet jelent, még sincs akképpen kezelve.

Nem csak az esküvő kiállításra kell kimenni, hogy azzal foglalkozzunk milyen ruhában legyek majd, amikor kimondom az igent, meg milyen süti legyen, meg milyen kocsival hozzanak és milyen cipőm lesz és hány cipőm lesz, mert nem az a nő életében az életesemény, hogy férjhez megy és szép fotók készülnek – egyébként szülés előtt is készülhetnek szép fotók -, hanem az, hogy hogyan fogom világra hozni a gyerekemet! Egy esküvőre elköltünk többmillió forintot, viszont töredéke az, amit magamba fektetek, ha elmegyek egy oktatásra, egy szülésfelkészítő tanfolyamra, és megismerkedek magammal, a testemmel és tudom, hogy mi fog történni, mi az, ami várható. Az önismeretembe, a testembe, a jövőmbe, a gyerekembe, a felkészültségembe teszek időt, energiát, pénzt, amitől aztán a szülésnek lehet jobb kimenetele”– mondja szenvedélyesen Kocsis Zsuzsa coach, születés aktivista, aki a legutóbbi #nofilter – Nők, filter nélkül Köböl Anitával című műsor vendége volt.

Egy annyira ősi dolgot, mint a szülés, mintha egy kicsit elfelejtették volna a nők. Olyan, mintha nem lenne manapság szüléstudatuk a nőknek. Pedig a nőknek van erejük, van ösztönük, a nők MŰKÖDNEK, és ideje lenne, ha ezt végre mi magunk is elhinnénk. Vajon miért nem tud egy nő arról, hogy mi várhatja őt a szülés alatt? Természetesen vannak egyéni esetek, de alapvetően a szülésnek van egy folyamata, erről viszont egyre kevesebbet tudnak a nők. Van-e a nőknek például tudása arról, hogy mennyi minden lehet a kezdőpont, amire azt mondhatjuk, hogy megindult a szülés?! Ezért kell a szülésfelkészítés, ezért kell, hogy beszéljünk róla. Muszáj, hogy nőként felelősséget vállaljunk, hiszen életünk legmeghatározóbb pillanata az, amikor világra hozunk egy kisbabát, aki előtte kilenc hónapon át a szívünk alatt fejlődött. A testünk egy csodálatos műszer, hiszen képes arra, hogy életet adjon egy pici kis léleknek, belőle táplálkozzon, benne növekedjen, hogy aztán egy katartikus élményt követően karunkban tarthassuk. És az sem igaz, hogy egy császárral szülés kisebb rendű lenne, mint egy természetes úton szülés. A hangsúly azon van, hogy mire számítson egy nő, mennyire van tudatában annak, mi fog vele történni, és hogyan tudja a körülötte lévő stáb végig kísérni ezen az úton. Mert a szülést kísérni kell, nem vezetni, csakhogy erről is igen kevés a tudomása a nőknek. Hallottad már valaha azt a kifejezést, hogy szülési erőszak?

Erről és még megannyi fontos, a szüléssel és születésünkkel kapcsolatos kérdésről hallhatsz a Spirit FM-en is futó műsorban. Mert fontos, hogy mi nők tartsunk össze és energiát adjunk egymásnak!

Olvasd el ezt is!

A családbarát szülészetek kialakításánál is figyelni kell a betegjogokra

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.