A PCOS igenis kezelhető!

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin női betegség, a női meddőség hátterében az esetek 15 -20%-ban igazolható.

Ez az állapot élethosszan elkísérheti a beteget, ezért egy életen keresztül kezelésre, orvosi követésre szorulhat. A PCOS-ben szenvedő nők gyermekvállalási esélyeiről Dr. Csajbók Éva endokrinológust és Vági Zsolt dietetikust kérdeztük.

Dr. Csajbók Éva szerint a betegség pontos oka részben ismeretlen, bár több tényezővel, így például az inzulin-rezisztenciával és a túlsúllyal is összefüggésbe hozták. Az azonban tévhit, hogy minden PCOS-es páciens túlsúlyos, bár az esetek 60%-ban valóban elhízott páciensekkel találkoznak a szakemberek.

Vannak normál testsúlyú PCOS-ben szenvedők betegek is, klinikai tüneteik túlsúlyos társaikéhoz hasonlítanak. Náluk feltételezhetően az agyi hormonális irányító folyamatok károsodása áll a háttérben. A betegség diagnózisa akkor mondható ki, ha az alábbi három tünetből legalább kettő jelen van:

1. Menstruációs zavar.

2. Fokozott, férfias típusú szőrnövekedés klinikai és/vagy laboratóriumi jelei.

3. Nőgyógyászati ultrahang vizsgálattal igazolt sok apró ciszta a petefészekben.

A kezelés elsősorban a tünetektől és azok súlyosságától, valamint részben a páciens igényeitől és társuló betegségeitől függ. A túlsúlyos pácienseknél az első és legfontosabb teendő az életmód megváltoztatása, a kalóriaszegény diéta szigorú megtartása, a rendszeres testmozgás, a testsúly szoros kontrollja.

pcos diéta

Már az induló testsúlyhoz képest 5%-os fogyás is jelentős javulást eredményezhet, csökken a vérben az inzulinszint, javul az inzulinrezisztencia. Indokolt esetben úgynevezett inzulin-érzékenyítő szert (pl. metformin) is alkalmazhatunk.

A menstruációs zavart jól megválasztott fogamzásgátlóval kezelhetjük, meddőség esetén gyógyszeres kezeléssel is elérhető a peteérés. A kivizsgáláshoz és a kezelés mikéntjének eldöntéséhez mindenképpen érdemes endokrinológus segítségét kérni.

Vági Zsolttól megtudhattuk, hogy a PCOS-ben szenvedő nők javulási esélyeit a helyes életmód alapvetően javítja, s ez megfordítva is igaz, a rossz életviteli szokások mellett súlyosbodik a betegség. A legfontosabb lépés a komoly szövődmények kialakulásának megakadályozásához, annak felismerése, hogy a táplálkozás és a testmozgás az alapkezelés két legfontosabb pillérét jelentik.

A tünetmentes állapot eléréséhez az inzulinrezisztenciát kell kezelni. Ez egy többtényezős feladat, ugyanis magában foglalja a magas és ingadozó inzulinszint elkerülését és a sejtek inzulinérzékenységének javítását. Ehhez a gyakorlatban egyrészt törekedni kell a megfelelő testtömeg elérésére és megtartására, másrészt kerülni kell minden olyan nyersanyagot, ami gyorsan és erélyesen emeli meg a vércukorszintet.

Ide tartoznak a cukrok, finomított szénhidrátok és egyes gyümölcsök. Az étrend alapját a teljes értékű gabonák, zöldségek és gyümölcsök alkotják, melyet a testmozgás egészít ki. Mivel a PCOS komplex anyagcserezavar, ezért az összes tápanyag mennyiségére és arányára figyelni kell. A legújabb kutatások egyöntetűen állítják, hogy a legjobb esélyeket csak a megfelelő táplálkozással és testmozgással lehet elérni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.