A pajzsmirigy gondok a férfiaknál is vezethetnek terméketlenséghez

A pajzsmirigy problémák és a meddőség összefüggése rendszerint a nők esetében kerül elő. Pedig a pajzsmirigy megfelelő működéséhez olyan anyagok is kellenek, melyek hiánya nem csak a hormontermelő szerv működését befolyásolja, hanem a férfiak nemzőképességére is erőteljes hatással van.

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Szelén? Szelén!

Nem titok, hogy a szelén szükséges a normál spermaképződéshez. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a pajzsmirigy működésében is fontos szerepet játszik. A szelén több enzim alapját is képezi, ráadásul hatással van az aktív és az inaktív pajzsmirigy hormonok képződésére, ezáltal pedig természetesen a normál anyagcserére is. A szelén fontos alkotóeleme a glutation-peroxidáz nevű anyagnak, mely a szervezet egyik legerősebb antioxidánsa. A szelén már itt is kapcsolódik a termékenységhez.

Az antioxidánsok hivatottak kivédeni azokat a hatásokat, melyeket az oxidatív stressz eredményez. Ezt jellemzően a környezeti hatások, a nem megfelelő életvitel (étkezés és mozgás), valamint például a stressz váltanak ki. A szelén fontos védelmet képes nyújtani többek közt a spermiumoknak is, melyek így nem károsodnak, vagyis képesek lehetnek funkciójukat tökéletesen betölteni.

Szelén és termékenység

A szelén szerepe azonban nem merül ki az antioxidáns hatásban. Már önmagában is nehéz a szelénhiány kimutatása, de amennyiben azt a férfi terméketlenségével kötjük össze, akkor még nehezebb a dolgunk. A szelén hiánya ugyanis nincsen hatással a spermaszámra, de a mozgékonyságra és a morphológiára már igen, vagyis gyakorlatilag a spermiumok minőségét befolyásolja.

Ez azért problémás, mert így a spermiumszám akár megfelelő is lehet, vagyis a megtermékenyítés végbe mehet. A minőségi problémák azonban az esetek igen nagy százalékában vezetnek vetéléshez, koraszüléshez, vagy akár genetikai problémák kialakulásához is – mondja Ratkó Tünde.

Pótlása

Pajzsmirigy problémák esetében mindenképpen érdemes endokrinológus szakemberrel egyeztetni, ám a normál termékenységért, az egészséges babáért mi magunk is nagyon sokat tehetünk. Mivel a férfiak a családalapításhoz az egészséges, megfelelő mennyiségű és minőségű spermiummal tudnak hozzájárulni, így a cél, hogy ezzel minden rendben legyen, ennek alapja pedig a megfelelő tápanyagellátottság, mely természetesen magában foglalja a megfelelő szelénbevitelt is.

Ha azt gondolnánk, nem lehet olyan nehéz szelét vinni a szervezetbe, akkor nem tévedünk olyan nagyot, csupán erősen oda kell figyelni arra, mit is fogyasztunk, és célzottan szelén tartalmú élelmiszereket kell sűrűn a tányérra pakolni. De akkor még nem beszéltünk a magnéziumról, a cinkről, az A-vitaminról, a foszforról a rézről és nagyon sok más anyagról, melyek szerepe a termékenység fenntartásában szintén nélkülözhetetlen, és amelyek megfelelő beviteléhez szintén nagyon oda kell figyelni arra, mit is eszünk. Ennek oka, hogy sajnos élelmiszereink tápanyagtartalma drasztikusan lecsökkent, vagyis kizárólag étkezéssel fedezni minden egyes szükséges tápanyag megfelelő bevitelét szinte lehetetlen.

A táplálékkiegészítők jó tápanyagforrások lehetnek, segíthetnek támogatni a szervezetet, de csak ha megfelelnek két alapvető követelménynek. Egyrészt mindenképpen szerves, biológiailag aktív kötési formákban kell tartalmazniuk az anyagokat (ez -citrát és -glükonát formákat jelent praktikusan), mivel így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. A másik szempont a komplexitás. Az egyes anyagok hatással vannak mások hasznosulására. Például a vas C-vitamin jelenlétében képes a leghatékonyabban beépülni a szervezetbe, a cinknek rézre, a szelénnek jódra, és így tovább. Vagyis a komplex, megfelelő kötésekkel rendelkező készítmény javíthat igazán a spermiumtermelésen, illetve a spermiumok minőségén.

De itt nincs vége a sornak. A szervezet megfelelő működéséhez, vagyis a termékenység fenntartásához is elengedhetetlen a mozgás és az egészséges, változatos étrend. Ezek hiányában sérülhetnek a rendszerek működési mechanizmusai, vagyis mindhárom összetevő (étkezés, mozgás, vitaminkészítmény) együttes alkalmazása hozhatja a legjobb eredményt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.