A nők egészségére is hat az ondó

Az ondónak nem csak a fogantatásra van nagy hatása, hanem – a friss kutatások szerint – a női egészségre és a női szaporítórendszer működésére is!

Spermium és ondó

A férfi ejakulátum egy összetett folyadék, melyben több dolog is található, hívivarsejtek, vivőanyagok, vitaminok, nyomelemek, egyéb tápanyagok. Hajlamosak vagyunk összekeverni a spermiumokat és az ondót, szinonimaként használjuk őket, ez azonban így hiba. A spermium ugyanis maga a hímivarsejt, míg az ondó az a váladék, melyeket a férfi mirigyek termelnek, és aminek a célja a fogantatás esélyének növelése a spermiumok segítése révén.

Az ondóról sorra látnak napvilágot fura igazságok, amikkel ugyan nem lehet vitatkozni, mégis kissé tartózkodva kezeljük őket. Ilyen az a tény is, hogy remekül táplálja a bőrt, mert bár messze nem ez a feladata, a benne lévő tápanyagok erre is alkalmasak. Az ausztrál Sarah Robertson, aki az ondó kutatásának egyik legelismertebb szaktekintélye egy friss tanulmányban arra is rámutatott, hogy az ondó nagyobb “hatalmat” gyakorol a nőstények felett, mint azt hittük.

Fotó: 123rf.com

Jó ondó, jó egészség

Az egészséges ondó meglepő módon több ponton is beleszól a női szervezet működésébe. Elsősorban támogatja a női szaporítószervrendszer működését. Egérkísérletekben bizonyították, hogy az ondófolyadék bekapcsolja a cervix (méhnyak) számos génjét, és számos olyan gént is, amelyek a nőstény ovulációját, immunrendszerét, az endometrium embrió-befogadó képességét, illetve az embrió növekedését is erősen befolyásolják. Sőt, azt is megállapították, hogy ezek a hatások a megszületendő utód felnőttkorában is érvényesülnek!

Ezek a hatások a tudományos világ számára is meglepőek, holott az már régóta elfogadott tény, hogy a nők derpessziójára is jótékonyan hat a megfelelő minőségű ondó. Kutatások igazolták ugyanis, hogy azok a hölgyek, akik óvszer nélkül szeretkeztek a párjukkal, kevésbé voltak hajlamosak a depresszióra.

Fotó: 123rf.com

Mitől jó az ondó?

“A témát tovább gondolva mitől is lehet jó az ondó? Elsődleges feladata a spermiumok segítése, vagyis a jó ondó megfelelő mennyiségben tartalmazza azokat a tápanyagokat, melyek egyébként magát a spermiumot is felépítik, és amelyek szükségesek ahhoz, hogy rendeltetését teljesíthesse” – mondja Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember.

Sajnos tény, hogy a férfiak termékenysége szignifikánsan romlik, ami azt jelenti, hogy mind a spermiumok mennyisége, mind a minősége egyre alacsonyabb az erősebbik nem képviselőinél, világszerte. Ezzel párhuzamosan az ondó is veszít minőségéből, ami a fent említett folyamatokat tekintve különösen rossz hír.

Az ondó minőségének javítása pontosan úgy történik, ahogyan a spermiumszám növelése, abban az esetben, ha betegség vagy genetikai probléma nem áll a háttérben: tápanyagpótlással. Ez azonban korántsem olyan könnyű, hiszen napjainkban a világon minden negyedik(!) ember tápanyaghiányos állapottal küzd.

A tápanyagpótlásban hatalmas segítség lehet a jó férfivitamin, melynek legalább két alapvető feltételnek meg kell felelnie. Az egyik a komplexitás, mivel az egyes anyagok segítik mások beépülését a szervezetbe, azaz a készítményt hatékonyabbá teszik. A másik a biológiailag aktív, szerves kötések alkalmazása a készítményben. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a lehető legtöbb anyag -citrát vagy -glükonát kötési formában legyen jelen (pl.: cink-citrát, réz-glükonát), mivel így az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet!

A sármos, őszülő halánték spermiumtermelési gondokat is jelenthet

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  Lányok asszonyok!!
  Tőlem nem kell félni
  Én már neutrális vagyok ilyen szempontból!!!
  Nem érdekel a téma….
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.