A mellméret nem határozza meg a tej mennyiségét

Amennyiben mindig zavart a mellméretünk, s ez újdonsült anyaként még aggaszt is, mert úgy gondoljuk, a kisebb mérettel kevesebb anyatej jár, érdemes tudni: tévedünk. A mellméret ugyanis nincs összefüggésben a tej mennyiségével.

Bizonyos téves információk gyakran aggasztják a kismamákat. A szoptatás hete alkalmából érdemes tisztázni néhány fontos kérdést. Ilyen például az is, hogy a mellméretnek nincs köze ahhoz, mennyi anyatejjel tudja táplálni a gyermekét egy nő.

Amennyiben tehát mindig zavart minket a mellméretünk és ez most egyéb szempontból is hangsúlyos lett, nem kell aggódnunk!

A mellek nagysága attól függ, milyen mennyiségű zsírszövetet tartalmaz – semmi köze a mellméretnek ahhoz, hogy mennyi anyatejet termelnek a keblek. Az emlőmirigyek felelősek azért, hogy tej keletkezzen, s a nők többségének elegendő ilyen mirigye van ahhoz, hogy tudják szoptatni csecsemőjüket. Többet számít a mellméretnél az, hogy a baba hogyan szopik, valamint hogy az etetések gyakorisága miként stimulálja a melleket és a mirigyeket a több anyatej előállítására.

Fotó: 123rf.com

Amikor a gyermek szopik, a prolaktin hormon stimulálja az emlőmirigyeket a mellekben, így létrejön az anyatej – vagyis minél többet eszik a baba, annál több prolaktint szabadít fel a szervezet és ez javítja a tejtermelődést. A szoptatás serkentőleg hat tehát az agyra, hogy segítse az emlőmirigyek tejtermelését. Ezért kell egyébként megtanítani a gyermeket, hogy megfelelően szopjon.

Ha azt akarjuk tudni, elegendőt eszik-e a baba az anyatejből, gyakran nézzük meg a pelenka tartalmát. Amennyiben eleget pisil, vagyis naponta 4-5 pelenkát kell váltani, akkor a tej mennyisége elegendő számára.

Természetes, hogy egy újdonsült anya aggódik, vajon elég-e csecsemője számára az anyatej. A legtöbb esetben a probléma nem az, hogy mennyi tej termelődik, hanem hogy mennyit képes a gyermek egy alkalommal enni.

Ha úgy véljük, kevés tejünk van, próbáljuk a babát minden 2 órában szoptatni, ez segít javítani a tejtermelést.

Fotó: 123rf.com

A mellméret tehát semmit sem befolyásol – a kisebb keblekkel rendelkező nők is elegendő tejjel tudják ellátni csecsemőjüket.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php