A megemelkedett testhő nem csak betegséget, hanem a beágyazódást is jelezheti

A kényszerű otthoni pihenő alatt sem áll meg az élet minden területe. Azok a párok, akik szeretnének családot alapítani, most ráadásul egy kis előnyt is szerezhettek, hiszen mindketten otthon vannak, valamivel több idejük is jut egymásra, igaz, a stressz is lényegesen nagyobb.

Mindenesetre a leendő kismamák számoljanak azzal, hogy már a beágyazódás is hozhat olyan változásokat, amik elsőre – a jelenlegi helyzetben – ijesztőek lehetnek.

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője van a segítségünkre.

Beágyazódás

A megtermékenyülést követően a petesejt vándorlásba kezd, és nagyjából 7-9 nap múlva megindul a beágyazódása a méh megvastagodott falába. Ez nem egy pillanat műve, eltart egészen a 12. Napig, de akár a 14. Napig is mivel 5 teljes napot is igénybe vehet. A beágyazódás alatt a testben már megindulnak azok a változások, melyek a terhesség fenntartásához szükségesek, így például a HCG hormon termelése is megkezdődik.

Fotó: 123rf.com

Tudjuk, hogy egyeseknél a beágyazódást is kísérik azok a tünetek, melyek a terhességre jellemzőek, míg másoknál ez teljesen észrevétlenül zajlik. Mindenesetre amikor azokról a bizonyos tünetekről van szó, említeni szokták a reggeli hányingert, a kívánósságot, a szaglás kifinomultságát és hasonlókat, de csak ritkán esik szó egy tünetről, mely most kifejezetten ijesztő lehet, ez pedig a megemelkedett testhő.

Fertőzés vagy baba?

Nagyon jó lenne azt írni, hogy az a hőmérséklet növekedés, mely a beágyazódásánál jelentkezik markánsan elkülöníthető a fertőzésből eredő, emelkedésnek indult testhővel. Ez azonban nem igaz. Amiben különbözik, hogy nagyjából az ovulációt követő 12. nap körül jelentkezik. De ez is csalóka lehet, hiszen egy optimálisan működő, jó tápanyagellátottságú női szervezet az ovulációnál is produkálhat hőmérsékletemelkedést.

“Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy a fertőzés kockázata minimális lehessen mindenképpen csökkentsük a lehető legkevesebbre az emberi érintkezések számát. Ezen felül a várandósság könnyebb kialakulásához, annak megtartásához, illetve a szervezet védekezőképességének javításához érdemes várandósvitamint szedni – ennek elsődleges feladata a baba és az anya védelme, valamint a terhesség létrejöttének segítése, de tápanyagai az immunrendszert is nagyban támogatják” – mondja dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője.

A választásnál tartsuk szem előtt, hogy a bevitt anyagok akkor szívódnak fel a legjobban, ha a készítmény komplex, illetve benne az anyagok biológiailag aktív, szerves kötési formákban (pl.: -citrát, -glükonát) szerepelnek. Előbbiben az egyes anyagok segítik mások felszívódását (mint a vas és a C-vitamin esetében), utóbbival pedig akár 80%-kal javítható az anyagok hasznosulása.

Mindenkinél?

A hőemelkedés, mint minden, a terhességgel kapcsolatos tünet eseti, vagyis minden embernél más. Vannak, akiknél egyáltalán nem jelentkezik, akadnak olyanok, akiknél minimális és olyanok is, akiknél valamivel magasabb értékek jelentkeznek.

Amiben minden várandósság megegyezik – függetlenül attól, hogy a mostani karatén idején, vagy szerencsésebb körülmények közt jön létre -, hogy a szervezet támogatásra szorul, mivel mára az emberiség eljutott oda, hogy nagyjából minden negyedik ember, azaz körülbelül két milliárdan tápanyaghiánnyal küzdenek. A tápanyaghiányos állapot pedig a szervezet arra késztetni, hogy az olyan nem létfontosságú funkciók működését, mint például a szaporodás, visszafogja, vagyis ilyenkor a várandósság létrejöttének esélye drasztikusan lecsökken. Arról már nem is beszélve, hogy a tápanyaghiányos állapotok betegségek kialakulásához is vezetnek, melyek közt a meddőség csak az egyik, de jelentkezhetnek szív és érrendszeri problémák, anyagcserezavarok, neurológiai eltérések is.

A terhességi magasvérnyomás brutális következményekkel járhat

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.