Mit kell tudni a meddőségről?

Nagyon sok pár rémálma a meddőség. 

Becslések szerint világszerte minden hetedik párnak gondot okoz a teherbe esés. Hazánkban körübelül 20%-os meddőségi arányról beszélnek a szakemberek. Ez becslés szerint körübelül 200 000 párt jelent.

nem terhes

Mindkét nem lehet meddő

Általánosságban elmondhatjuk, hogy egy párnál 30-40%-ban a nő a gyermektelenség oka, és ugyanilyen arányban fordul elő, hogy a férfi meddő.
A nők a korral egyre kevésbé termékenyek. Egy 35 éves nőnek 94% az esélye, hogy rendszeres védekezésmentes szexuális élet mellett 3 év próbálkozás alatt teherbe esik. Ugyan ez az esély 38 éves nőnél már csak 77%. A férfiak esetében ez a tendencia kevésbé tisztázott.

A meddőség lehetséges okai:

Oka lehet, ha a petesejt nem az optimális időben szabadul ki a megtermékenyítéshez ( LUF szindróma), vagy nem lép be a petevezetékbe. A férfiaknál pedig, ha  a hímivarsejtek nem képesek elérni a petesejtet, így nem sikerül a megtermékenyítés, ezért a  petesejt beágyazódása sikertelen. Egyre inkább ismert, hogy a petesejt minősége nagyon fontos, és ezért az idősebb korú nők esetében kisebb az esély a sikeres megtermékenyülésre.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.