A koraszülés visszaszorítható?

Amikor egy kismama a pocakját nézi, az öröm mellett szinte mindig jelen van a félsz is. Nem csak az esetleges betegségek miatt, hanem a koraszülés lehetősége okán is, mely sajnos meglepően sok babát érint világszerte.

Az okok kutatása során pedig azt is láthatjuk, hogy mi magunk is nagyon sokat tehetünk azért, hogy a koraszülés réme egészen aprócskává zsugorodhasson a várandósság alatt.

Koraszülött

Érdemes első körben tisztázni melyik babát is tekintjük koraszülöttnek. A WHO útmutatása alapján azokról a babákról van szó, melyek a 24. és a 36. hét között jönnek világra, súlyuk 500 grammnál magasabb, de nem éri el a 2500 grammot, és persze életjelenségeket mutatnak. A koraszülött babák aránya világszerte 8-10% körüli. A teljesség kedvéért azért azt is elmondjuk, hogy az orvosok ennél kisebb, vagy korábban érkező babát is sikeresen megmentettek már, de tény, hogy a koraszülésnek maradandó hátrányai is lehetnek.

Fotó: 123rf.com

Kor

Tudjuk, hogy a kismama kora komoly befolyással van arra is, hogy a terhesség nyugodtan zajlik-e le. A vetélések egy részéért sajnos éppen a kor felel. Ebből a szempontból pedig mind az idősebb kismamák, mind pedig a túlságosan fiatal nők veszélyben vannak. Azt sokan tudják, hogy 35 felett vállalt babák esetében a szakember segítsége mindenképpen szükséges, azt azonban kevesebben, hogy a nagyon korán vállalt babák esetében ez ugyan úgy igaz!

Apa?

Igen, akármilyen hihetetlen is, az édesapa is erősen beleszól abba, hogy a baba mikor is jön a világra. A koraszülés esélyét ugyanis jelentősen képes növelni az is, ha a spermium minősége romlik. Ezt kiválthatja a kor, a stressz, akár genetikai tényezők is, de a legtöbb esetben a tápanyaghiány a ludas.

70%

“Ha a leggyakoribb okot keressük, mely koraszüléshez vezet, akkor az sajnos egyértelműen a felszálló fertőzés. Ez a koraszülések nagyjából 70%-ért felelős. És hogy melyik fertőzés válhat felszállóvá? Akármelyik. Sajnos egy egyszerű felfázás is komoly kockázat lehet egy várandós nő esetében, hiszen, ha a fertőzése a hüvelyből megindul felfelé, az a koraszülés kockázatát elképesztő mértékben képes megnövelni” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

Hogy miért lehet éppen a fertőzés a koraszülések ilyen magas hányadáért felelős? A válasz a terhesség folyamatában rejlik. Ahhoz ugyanis, hogy az anya szervezet ne vesse ki magából a vele genetikailag csak félig azonos magzatot, az immunrendszert “le kell csendesíteni”, vagyis annak működése visszafogottabb lesz. Ennek megfelelően sajnos a fertőzésekre való fogékonyság megnövekszik.

Lehet tenni ellene

Alapvetően több dolgot is tehetünk a felszálló fertőzések, sőt, tulajdonképpen bármilyen hüvelyi fertőzés ellen. Egyrészt a belső védelem fontos. Ehhez hatalmas segítséget jelenthet a cink és a réz, melyek a szervezetben antibakteriális, antivirális és fungicid tulajdonságokkal is bírnak. A szervezetbe juttatásuk mellett a hasznosulásukról is gondoskodni kell, így ezek az anyagokat is (és igazából minden más anyagot is) érdemes szerves kötési formában bejuttatni (cink-citrát; réz-glükonát), komplex, vagyis sok anyagot tartalmazó készítményből. Egy megfelelően tagolt, jó várandósvitamin erre tökéletesen alkalmas lehet – persze ha szerves formában tartalmazza az említett anyagokat is.

Emellett a külső védelemről is érdemes gondoskodni. Sok kismama esetében a szexuális étvágy megnő a várandósság alatt. Ezzel semmi gond nincs, de az óvszer használata éppen a fertőzések elkerülése miatt fontos lehet. Ugyanezért a várandósság alatt a tanga hordását is érdemes kerülni, illetve a túlságosan rövid ruházatban a földre, sőt, tulajdonképpen bármilyen felületre való leülést. Ilyenkor inkább tegyünk magunk alá egy kendőt, törölközőt, ami éppen kéznél van.

Az intim mosakodószerekkel azonban óvatosan. Ez elsőre jó ötletnek látszik, azonban a hüvely saját flóráját elmossa, ezzel pedig sajnos a fertőzésekre való fogékonyság tovább nő.

Olvasd el ezt is!

Erdőtüzek és koraszülések – Sajnos van összefüggés

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.