A kismama is festhet hajat?

A hajfestékekben levő anyagok felszívódnak a fejbőrön keresztül, ez a mennyiség azonban nem okoz problémát a magzatnak.

Tény és való, hogy a hajfestékekben levő anyagok felszívódnak a fejbőrön keresztül, ez a mennyiség azonban annyira kicsi, hogy nem okoz problémát. Tehát nem okoz problémát a magzatnak sem. Ha mégsem szeretnénk a hagyományos festéket választani, mi a megoldás?

A hajszínezőkben és festékekben levő anyagok valóban felszívódnak a fejbőrön át, és bekerülnek az anya véráramába, de nem károsítják a magzatot – ahogyan azok a gázok sem, melyek a festéskor felszabadulnak, és belélegezzük őket.

Ez természetesen nem csupán a hajfestékekre érvényes, hanem minden olyan fertőtlenítőszerre, hajlakkra és egyéb vegyszerekre, melyek egészségre káros kigőzölgéssel járnak.

Ha jól szellőző helyen történik a hajfestés vagy egyéb művelet, akkor különösebb baj nem származhat belőle legfeljebb azt érdemes figyelembe venni, hogy a terhesség alatt a nők bőre sokszor fokozottan érzékeny.

A terhesség alatt tilos hajat festeni azonban a szakértők szerint babona, melyet sajnos az újságok is terjesztenek. Korábban valóbban durva összetételűek voltak a hajfestékek, bizonyára ebből alakult ki. Ha bármely szer bajt okozna terhesen, akkor arra rá kell ezt írni a csomagolásra.

Veszélyes anyagnak számít a kőszénkátrány, mely a sötét tónusú hajfestés elengedhetetlen kelléke. A formaldehid erősen bőrszárító hatású, a fenil-metil pirazolon használatát régebben betiltották már, mert csontvelő elváltozásokat okoz. A DMDM hydantion pedig allergén és rákkeltő.

Természetes anyagú festékek

Ha biztosra akarunk menni, akkor az első 12 hétben inkább kerüljük a hajfestést. Ebben az időszakban alakulnak ki a kisbaba szervei és idegrendszere, a külső környezeti tényezők sokkal nagyobb hatást gyakorolhatnak a fejlődő életre. Az első trimeszter után azonban már sokkal kevesebb kockázatot jelentenek a kicsikre.

hajfestes

Ha nem szeretnénk leállni a festéssel, mert sokkal előnyösebb a választott szín, vagy jellemünkhöz mindig is a festett hajunk illett jobban, választhatunk melírozást vagy olyan festékeket, melyek természetes anyagokat tartalmaznak. Akár bio-festéket.

A legtöbb természetes hajszínező hennából, indigóból, illetve más növényi eredetű alapanyagból készül. Aki világosítást vagy szőkítést szeretne, ezekre használhatunk ecet-, vagy borkősav alapú természetes hajfestékeket. Persze ezek nem feltétlenül csodaszerek, vagyis megtörténhet, hogy a festést-színezést gyakrabban meg kell ismételni.

Gyakorlatilag nulla viszont az esélye annak, hogy mérgező anyag kerül a szervezetbe. A hennának további előnye is van a festésen kívül: táplálja és védi is a hajat.

Az általános vélekedés szerint egyébként a terhesség alatt a kismamák kivirulnak, a haj megerősödik, szebb fénye lesz, csillogóbbá, erősebbé és dúsabbá válik. Döntsön tehát mindenki eszerint!

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.