A férfiakat is érinti a secunder meddőség

A secunder meddőség réme szinte minden családot fenyegethet, akiknek már van legalább egy gyermekük. Talán ez az oka annak is, hogy sokszor ezt az állapotot nem tekintik olyan problémásnak, hiszen a családalapítás már megtörtént.

Így tehát nem fordítanak figyelmet arra sem, hogy a secunder meddőség a férfiak esetében is jelen lehet, és a nem megfelelő spermiumtermelést kiváltó tényezők bizony komoly gondokat eredményezhetnek a test más területein is.

Secunder vagy “másodlagos” meddőség

Amikor egy párnak gyermeke fogan, akkor nagy kő is esik le a szívükről, hiszen az is igazolódik, hogy nem meddőek. Bár maga a terhesség kicsit sem könnyű időszak a pár életében, a gyermek mindenért kárpótolja őket. Amikor pedig a kistestvér érkezésére is felkészült a család, akkor beüt a mennykő.

Sokadik próbálkozásra sem fogan meg a magzat, rosszabb esetben sorozatos vetéléssel kell szembenéznie a párnak. Ennek oka pedig ugyan úgy kereshető a férfi oldalán is, hiszen a secunder meddőség, ahogyan a meddőség maga is, messze nem csak a nőket érintő probléma.

meddő, terhes

Fotó: 123rf.com

Miért?

Azt tudjuk, hogy a férfiak spermiumtermelése egy ciklikusan ismétlődő folyamat, mely normál esetben életük végéig tart. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy a spermiumtermelés mértéke, és a spermiumok minősége is romlik a korral, 35 éves kor fellett a számok lejtmenetbe állnak. Még ezzel sem lenne alapvetően gond, csakhogy napjainkban a férfiak átlagos spermiumszáma csupán a fele az 50 évvel ezelőtti adatoknak, és számolnunk kell a környezeti hatásokkal is.

“A férfi meddőség kapcsán sokszor említettük már a munkahelyi stresszt, a mozgásszegény életmódot, a helytelen táplálkozást, és még számos más okot, melyek miatt kialakulnak a tápanyaghiányos állapotok – következtükben pedig kopogtat a meddőség. Ezek azonban akkor is jelentkezhetnek, ha a férfinak történetesen már van gyermeke” – mondja Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő.

Mivel a spermiumtermelés ciklikus, vagyis nem egy eleve meglévő készletből használunk fel adott mennyiségeket (ez csak a hölgyek esetében működik ekképpen), így bizony akkor is romolhat a termelés, amikor arra nem számítanánk. Ráadásul egy gyermek érkezése a családba kifejezetten erős indikátora lehet a spermiumtermelés romlásának.

férfi, spermium, termékenység

Fotó: 123rf.com

A hatások

A pici sokat sír, ezért a szülei keveset alszanak. A megváltozott élethelyzet változtatja a megszokott mindennapokat, némileg módosítja a pár romantikus és szexuális kapcsolatát is, ezek pedig a férfiak számára is stresszforrást jelentenek. Ezen felül az apai ösztön, a “biztosítsd a túlélését” arra sarkallja az édesapákat, hogy többet és jobban dolgozzanak, ez pedig tovább meríti az amúgy is alacsony energiaszintet. És akkor azokról a hatásokról még nem is esett szó, melyeket igazán csak mostanában ismer fel a tudomány: a légszennyezettség, a vegyszerek romboló hatása, vagy éppen a kispapák esetében is igen gyakran jelentkező szülés utáni depresszió.

A tápanyaghiányos állapot kialakulása így szinte borítékolható, ha csak nem teszünk ellene. Ehhez rendszeresen mozogni kell – ez nem könnyű, hiszen az időnk is kevesebb -, kiegyensúlyozottan kell étkezni, és remek támogatást jelenthet a testnek egy jó férfivitamin. A megfelelően komplex, és szerves kötésekkel dolgozó készítménynek (ezek praktikusan -citrátok és -glükonátok, pl.: cink-citrát, réz-glükonát) a kifejezetten jó hasznosulási arány miatt komoly támogató hatása lehet.

Ez pedig fontos, mivel a spermiumtermelés romlása csak az egyik oldala a tápanyaghiánynak. A secunder meddőség jelentkezése mellett olyan bajok is kialakulhatnak, mint a szív és érrendszeri problémák, gyulladásos állapotok, emésztési, kiválasztási zavarok, hajhullás, pontenciaproblémák, mentális zavarok, stb.

Olvasd el ezt is!

Secunder meddőség – Ezeket a betegségeket is okozhatja

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.