A férfiak számára is fontos a folsav

Eddig azt tudtuk, hogy a várandósság során nagyon fontos a kismama folsav bevitele. Ám most kiderült: a férfiaknak is ajánlott szedni. 

A folsavbevitellel, illetve annak fontosságával már igen régóta tisztában van a tudomány, és persze a kismamák is. Az idegcsőzáródási rendellenességek kiküszöbölésének legfontosabb vitaminja azonban nem csak az édesanyának, hanem az apának is nagyon fontos, mivel hatással van az örökletes tulajdonságokra is!

Fotó: 123rf.com

Folsav és az apa

Állatkísérletekkel igazolták, hogy a nem megfelelő folsavellátottságú hímek utódainak 30%-kal nagyobb esélye van születési rendellenességek kialakulására, többek közt például gerinc deformitásra, szemben a megfelelő tápanyagellátottságú hímekkel.

Az orvostudomány fejlődésével egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a spermiumok epigenomjai, melyekre jelentős hatást gyakorol az életmód, azon belül is az étkezés. Ezek az epigenomok ugyanis információt hordoznak, építenek be a születendő gyermekbe, és bizony egész életre terjedő hatást képesek kifejteni.

A folsav és a gondok

Azon túl, hogy számolnunk kell azzal az elkeserítő ténnyel, hogy napjainkban minden negyedik ember tápanyaghiányos állapottal küzd, a folsavval kapcsolatban sajnos sok egyéb szempontot is kénytelenek vagyunk szem előtt tartani. Az egyik ilyen, hogy a súlytöbblettel rendelkező férfiak bizony másképpen, kevésbé hatékonyan hasznosítják a B9 vitamint – melynek másik neve a folsav -, vagyis könnyebben alakul ki náluk a hiány.

“Nem szabad megfeledkezni az MTHFR gén mutációjáról sem, hiszen ez a férfiak esetében is jelen van, és bizony a folsav hasznosulására is erős befolyással bír. Ugyancsak érdemes foglalkozni a férfiakat érintő betegségekkel, mint amilyen az IR is, melyről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy kizárólag a nőket érinti, holott ez egyáltalán nem igaz” – mondja Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember.

Fotó: 123rf.com

Pótlás

A folsav a zöld leveles élelmiszerekben igen nagy mennyiségben található, de kiemelten fontos, hogy hogyan hasznosul! Emiatt sajnos nagyon sok esetben annak ellenére szorulunk folsav pótlásra, hogy egészségesen étkezünk, és rendszeresen mozgunk.

A pótlást ma már könnyedén megoldhatjuk, a férfiak esetében is, hiszen a jó férfivitamin tartalmaz folsavat is, sok egyéb mellett. A hasznosulás érdekében azonban fontos, hogy a kiválasztott készítmény mindenképpen szerves kötéssel tartalmazza a lehető legtöbb anyagot (ez -citrát és -glükonát kötéseket jelent), valamint az is, hogy komplex legyen, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását.

A folsav pótlására az édesapa esetében mindenképpen időt kell hagyni. A spermiumok termelése a szervezetben ugyanis nem folyamatos, hanem ciklikus. A szervezet 74 naponta “készül el” az új spermiumokkal, vagyis minimum ennyi időre szükség van, míg a spermatogenezisben a folsav jótékony hatásai megmutatkoznak!

Folsav – Milyet vigyen a szervezetébe a kismama?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.