A férfi termékenységre is veszélyes a gyulladás

Viszonylag kevés szó esik arról, hogy a férfi nemi szervek gyulladása is kiválthatja a meddőséget. A gyulladás elkerülése pedig lehetséges lenne a körültekintő szexualitással, a megfelelő higiéniával, és persze az immunrendszer normál működésének fenntartásával.

A témában Ratkó Tünde van a segítségünkre.

Genitális gyulladások

A férfiak esetében a genitáliák gyulladása rendszerint valamilyen nemi úton terjedő betegség velejárója. Ez azért is lehet érdekes, mert a nők hüvelyi gyulladásai sokszor nagyon jól kezelhetőek olyan szerekkel, melyek vény nélkül, patikában is kaphatóak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kiderült a gyulladás oka, és figyelmeztetni lehetne a férfit is arra, hogy kezeltesse magát.

A genitáliák gyulladása a legtöbb esetben olyan külső tünetekkel is társul, amely jól felismerhetővé teszi azokat, de persze az is előfordul, hogy a gyulladás olyan tüneteket produkál, amik nem számottevőek. Ettől függetlenül azok a problémák, melyek a férfiak péniszét érintik, csak a legritkább esetben jutnak el a megfelelő szakorvoshoz. Valamiért napjainkban még mindig tabu egy férfi koronaékszereinek betegsége, ahogyan kikerüljük a férfiak meddőségét, vagy annak tudomásul vételét is.

Összefügg

Pedig elkerülni a dolgokat felesleges, hiszen, ha beszélünk róla, jó eséllyel a probléma megoldásra is talál. Le kell szögezni, hogy az ismeretlen eredetű, vagyis idiopátiás férfi meddőség eredete sok esetben a gyulladás, még többször azonban egyszerűen a tápanyaghiány. A megfelelő tápanyagok nélkül ugyanis felborul a hormonháztartás, lecsökken az immunrendszer működése, vagy egyszerűen sérül a spermatermelés, mely a minőségi eltérésekben, a mennyiségi csökkenésben, de legtöbbször mindkettőben mutatkozik meg.

A genitáliák gyulladásainak elkerülése egyrészt a biztonságos szexszel oldható meg, mely családalapítás esetén nem kifejezetten jön képbe, hiszen a partnerek monogámok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy külső fertőzés, mely nem másik partnertől, hanem egyszerű higiéniás hiányosságokból – például egy koszos wc – ered, ne okozhatna olyan gyulladásokat, melyek gátolják a normál spermatermelést is. Ezt kivédeni igazán csak azzal lehet, ha az immunrendszert a megfelelő szinten tartjuk, amihez azonban a tápanyagbevitel a kulcs.

Egyszerűen hangzik, pedig nem az. Napjainkban a szükséges tápanyagokat kizárólag étkezéssel fedezni szinte lehetetlen. Egyrészt, mivel az élelmiszereink tápanyagtartalma az elmúlt 30-50 évben a felére csökkent, másrészt azért, mert az olyan külső tényezők, mint a stressz jelentősen megnövekedtek, a test lényegesen több energiát – így tápanyagot – fordít az általuk okozott károk helyreállítására.

A tápanyagok pótlásának jó kiegészítője lehet a férfivitamin, mely nem csak az immunrendszert támogatja, hanem elősegíti a normál termékenység fenntartását is. Ehhez azonban olyan készítmény kell, mely biológiailag aktív, szerves összetevőkkel rendelkezik (ez jellemzően a -citrát és -glükonát kötési formákat jelenti, mely a dobozokon feltüntetésre kell, hogy kerüljön). Ezzel ugyanis elérhető, hogy a bevitt anyagok akár 80%.-akl jobban hasznosuljanak, mint a szervetlen formában bevitt tápanyagok. A komplexitás is olyan tényező, melyre érdemes hangsúlyt helyezni, hiszen az egyes anyagok segítik mások beépülését. Erre tökéletes példa a D-vitamin és a kalcium kapcsolata, de említhetnénk a C-vitamin és a vas vagy a cink és a réz kapcsolatát is.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.