A családdá válás nem csak az egyik félen múlik!

Az interneten nagy mennyiségben találhatunk információkat arról, hogy mit is tehetnek a nők azért, hogy babájuk lehessen. Azonban sokan elfelejtik, hogy a családdá válás nem csak a nőn, illetve a nő egészségén múlik.

A férfiak szervezetének ugyan úgy fel kell készülnie a családalapításra, hogy a baba egészséges lehessen, és minél nagyobb eséllyel foganhasson meg!

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Az apa szerepe fontos!

Az utóbbi években a szakemberek egyre jobban vizsgálták az apák szerepét a családalapításban, pontosabban annak elmaradásában, a meddőségben. A kutatások pedig rámutattak arra, hogy bizony a férfiak meddősége legalább akkora probléma, mint a nőké, hasonló arányban érinti a párokat. A köztudatban igen sokáig élt az a nézet, hogy a családalapítás elmaradásáért a nő a felelős. Nem is csoda, hogy egy sor vizsgálaton kell átesniük a nőknek, betegségek egész sorát átnézve, melyek mindegyike okozhatja a meddőséget. A tudomány sorra azonosítja azokat a lehetséges faktorokat, melyek beleszólnak, alakítják a nők termékenységét. Ez azonban csak az érem egyik fele!

Fotó: 123rf.com

A férfiak szerepe a terhesség során biológiai szempontból csak a legelején lényeges, ám azt fontos kiemelni, hogy lelki, illetve szellemi szempontok szerint a várandósság során végig fontos az apa jelenléte, viselkedése, kapcsolata a babával. Ma már azt is tudjuk, hogy bár valóban „csak” az elején van jelentős szerepe biológiailag az apának, ezt a részletet erősen hangsúlyozni kell!

Felkészülés az apának is

Azt tudjuk, hogy az édesanya egészsége fontos a várandósság alatt. Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy ma már azzal is tisztában vagyunk, hogy az apa egészsége kiemelten fontos a megtermékenyítés alatt. Ráadásul hosszabb felkészülést is igényel a férfiak részéről a lehető legjobb megtermékenyülési lehetőség.

Sajnos tény, hogy míg 1940-ben a férfiak átlagos spermaszáma milliliterenként 113 millió volt, addig ma a 30 milliós szám a jellemző. Ez ugyan soknak tűnhet, de a szám önmagában még nem fedi a valóságot. A spermiumok mennyisége mellett ugyanis nagyon fontos azok minősége is. ezt pedig számtalan környezeti tényező befolyásolja, legyen szó a mozgásról, a stresszről, vagy akár az étkezésről. Hiszen a normál spermaképződéshez többek között cinkre, rézre, folsavra, szelénre, A, E, C, D-vitaminokra, és még számos más anyagra van szükség. Ezeket az anyagokat pedig ma már az étkezéssel bevinni a szervezetbe kifejezetten nehéz, hiszen az ételek beltartalma, a vegyszerezésnek, tömegtermelésnek hála folyamatosan csökken, míg a károsító tényezők – a szmog, a stressz, a finomított élelmiszerekben található anyagok, stb. – arány egyre nő.

Fotó: 123rf.com

A megfelelő spermaképződéshez tehát mindenképpen érdemes támogatni a szervezetet, mozgással, egészséges étkezéssel, és a megfelelő készítménnyel, mely tartalmazza a szükséges anyagokat. Természetesen ebben az esetben nagyon fontos, hogy az anyagokat szerves formában tartalmazza a készítmény, hiszen így a felszívódási arányuk akár 80%-kal is jobb! Azzal is számolni kell, hogy a spermatogenezis, vagyis a spermaképződés folyamata 72 napot vesz igénybe. Ennyi idő kell ahhoz, hogy egy teljesen kifejlett, nemzésre alkalmas spermium jöhessen létre. Vagyis a megfelelő támogatás már a folyamat legelejétől biztosítani kell a szervezetnek, hogy a spermaszám, és a minőség is megfelelő lehessen, ezzel jelentősen emelve a fogantatás lehetőségét!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.