7 terhességi tévhit – Mit szabad és mit nem várandósság alatt? – 2. rész

Festhetjük a hajunkat? Felvehetjük az influenza elleni vakcinát? Szeretkezhetünk? – Íme néhány a leggyakoribb a terhesség alatt felmerülő kérdés és tévhit közül, melyekre most szakértő válaszokat kaphatunk.

Várandósság idején a kismama hajlamos túlságosan aggódni, olyan dolgok miatt is, amelyek nem okozhatnak semmilyen problémát. Él a köztudatban néhány tévhit, amelyek könnyen elbizonytalanítják az anyaság előtt álló nőt, különösen, ha sokaktól hallja ugyanazt. Vannak már-már megmosolyogtató tévhitek, de olyanok is, amelyeken komolyan elgondolkodik az ember. Cikkünk előző részében az első négy, most pedig három tévhitet szedtünk össze, amitől nem lehet baja sem a mamának, sem a babának!

  1. ”A repülés növeli a komplikációk esélyét”

A reptéren levő testszkenner, a röntgen gépek, a nagy magasságban repülésből eredő sugárzás mind veszélyesnek tűnhetnek terhesség idején. Ám a kis mennyiségű sugárzástól nem kell tartani, ilyen mennyiségnek sajnos nap mint nap ki lehetünk téve a földön állva is, a repülés csak kismértékben ad hozzá ehhez. De ez a fajta sugárzás nem igazán hatol be a testbe, vagyis a magzatot sem károsítja – ez tehát tévhit. A testszkennerek sem tekinthetők veszélyesnek, minimális mennyiségű sugárzást jelentenek, melyek nagy valószínűséggel semmilyen magzati hatással nem járnak.

Ha azonban az utolsó trimeszterben szeretnénk repülni, nézzünk utána az adott légitársaság korlátozásainak, ugyanis van, aki tart attól, hogy a kismama a gépen fog szülni és nem szívesen vállalja a kockázatot. Egyes terhes nők csak orvosi engedéllyel repülhetnek, így például, akik tüdő- vagy szívproblémával küzdenek.

terhes, evés, saláta

Fotó: 123rf.com

  1. ”Ne együnk halat!”

Tévhit, hogy terhesség alatt egyáltalán ne együnk halat. Heti két adag hal elfogyasztása egészséges a mama és a baba számára is, a hidegvízi halak különösen értékes Omega 3-zsírsavat tartalmaznak, mely a gyermek agyának és látásának fejlődését is segíti. Vannak azonban halak, melyeket kerülni kell, ugyanis higanyban gazdagok. Ezek a kardhal, cápa, cserepeshal, király makréla. A lazac, rák és a konzerv tonhal jobb választás. A nyers halat is jobb kihagyni, beleértve a sushi-t és sashimi-t, ezekben ugyanis nagyobb eséllyel vannak paraziták, baktériumok. Főzve esetleg vállalható a sushi.

  1. ”Mondjunk nemet a szexre!”

Szeretkezni terhesen is lehet. Fizikailag nem sérti a babát, a magzatburok és az erős méh izmok védik őt. A sűrű váladékdugó ugyancsak elzárja a méhnyakat. A szexuális úton terjedő betegségekkel kell inkább vigyázni. Ha herpeszünk, genitális szemölcsünk van, chlamydia vagy HIV-fertőzés áll fenn, a betegséget átadhatjuk a csecsemőnek. Normális, alacsony kockázatú terhességnél az orgazmus nem okoz vetélést. Az orgazmusból adódó összehúzódások egészen mások, mint amelyek a szülést kísérik.

Érdemes ugyanakkor orvosunkkal konzultálni, hogy meggyőződjünk arról, alacsony kockázatú a várandósságunk. Ha bármilyen probléma lehet, a doktor javasolhatja, hogy ne közösüljünk – amennyiben fennáll a vetélés, a koraszülés esélye, vagy megmagyarázhatatlan vérzés jelentkezik a terhesség alatt.

Olvasd el ezt is!

Tévhitek a terhesség kapcsán

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.