A családi vacsik megőrzik a csemete súlyát

Az új kutatások szerint egyszerű szokások, például a családi vacsora csökkentheti az elhízást az iskoláskor előtt.

Egy tanulmány szerint az életforma megváltoztatása közel 40 százalékkal csökkenti a gyermekkori elhízás kockázatát. A Pediatrics című lapban megjelent tanulmány szerint a gyermekek elhízásának veszélye közel 40 százalékkal csökken, ha többször étkeznek esténként a családdal, csökkentik a TV előtt töltött időt, és elég alváshoz is jutnak.

Az előbbiek közül egy vagy több megtartása Sarah Anderson vezetőszerző (tanársegéd, Ohioi Állami Egyetem, epidemiológiai tanszék) szerint csökkenti az elhízást ebben a korosztályban.

Azok között a négyéves gyermekek között, akik követték mindhárom fent leírt módszert, az elhízás előfordulása csaknem 40 százalékkal kisebb volt, mint azok között, akik egyiket sem folytatták. A következtetés levonásakor figyelembe vettek olyan rizikófaktorokat is, mint a szülői elhízás vagy a család bevétele.7852Az életforma megváltoztatása csökkenti az elhízás veszélyét

Anderson és kollégája, Robert Whitaker, a közegészségügyi és gyermekgyógyászati tanszék professzora (Temple Egyetem) 8.550 négyéves gyermek adatait elemezték 2005-ben. A gyermekek 18 százaléka elhízott volt.

Megállapításaik szerint:

Az elhízás valószínűsége 14,3 % azokban a családokban, ahol mindhárom egészséges szokást megtartották.

Az elhízás valószínűsége 24,5% azoknál a gyermekeknél, akik családjában egyik sem volt szokásban.

Az elhízás esélye azoknál a gyermekeknél, akik mindhármat napi rendszerességgel gyakorolták, 37 százalékkal volt kisebb, mint azoknál, akik egyiket sem.

?Az említett szokások védő hatásúak voltak még azokban a családokban is, amelyek tipikusan nagy veszélyt hordoztak az elhízás szempontjából.? állítja Anderson. ?Ez nagyon fontos, mert azt jelzi, hogy ezek a szokások komoly lehetőséget jelentenek a gyermekek elhízásának megelőzésében.?7853Életforma változások: melyik a legjobb?

A kutatók definíciója szerint a három egészséges szokás: hetente legalább ötször a családdal vacsorázni, legalább 10,5 órát aludni éjszaka és hétköznapokon legfeljebb 2 órát tévézni.

A kutatók szerint akár egyetlen szokás alkalmazása is csökkentheti az elhízásra való hajlamot. Mindegyik szokáshoz az elhízás esélyének 23-25 százalékos csökkenése kapcsolódott.

?Azt tapasztalom, hogy az emberek azt akarják tudni, melyik szokás a legfontosabb,? mondja Anderson, ?a kevés tévézés, a vacsora vagy a megfelelő alvás?? A kutatás azonban szerinte nem ad erre választ. ?Mindegyik kapcsolatban áll a kisebb elhízás veszéllyel, és több szokás együtt tovább csökkenti a veszélyt.?

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.