Álmaid kormányzója vagy!

Milyen jó lenne, ha csak kellemes, jóérzésű, édes álmaink lennének, és a lidérces nyomasztó álmok pedig elkerülnének…

Az álmok szabályozása, befolyásolása igen régóta foglalkoztatja az embereket. Korábban az álmok többnyire az ébrenlét alatt megfogalmazódott kérdésekre és a betegségek gyógyítására szolgáltak, a mai álomszabályozási kísérletek már tudományos szempontból is az álmok jelentésének értelmezésére helyezik a hangsúlyt.

Az álmok iránt kíváncsiságnál jóval messzebb juthattak azok a kutatók, akik az úgynevezett tudatalatti tevékenységekkel, az öntudat, önterápia, és az energiaátvitel különböző módozataival, például a telepátiával foglalkoznak. Bár nagyon sokféle álláspont és nézet lát napvilágot erről a témáról, van olyan közös nevező, amelyet a legtöbben elfogadnak.

álom

Ezek közül talán a legfontosabb, hogy az álomnak nincsen értelmezhető logikája: témában, térben és időben teljesen szabadon mozognak az álomképek, valamint a legtöbben abban is egyetértenek, hogy az álmok a valóságban megélt élményekhez igazodnak, táplálkoznak és alakulnak. Igaz, a leggyakrabban csak részben magyarázhatóan, legalábbis tudományos értelemben.

A sokféle természeti és természetfeletti jelenségekhez kötött magyarázatok között egyre inkább meghatározóvá válik az a nézet, mely szerint az álom egy olyan világ, ahova a léleknek van bejárása, a testnek nincs. Pszichológiai megközelítések szerint az álmok igazi jelentősége abban van, hogy az ember az álmai segítségével tud a legbizalmasabb és a legközelibb kapcsolatba lépni saját magával.

Vágyak, remények, vonzódások és taszítások, ünnepek és gyászok váltogatják egymást, mint egy filmen. Maga a filmszerűség hasonlata is arra utal, hogy az álomképek illogikus sorrendjét elfogadjuk, az álomfejtés leginkább az álomtartalmakra koncentrál. Amúgy a hagyományos orvostudomány talán Freud megjelenéséig és tanulmányaiig nemigen foglalkozott az álmokkal.

Dreams Road Sign

Nem olyan régen vált bizonyossá ez a téma, a tudatalatti kutatása a neurológia ágaként, magának az alvás fiziológiájának a megismerése, majd később az ötvenes évektől erőteljesebben az alvás zavarainak a kutatása révén. Míg azonban a gyógyítók a rosszul alvók számára, a test működésére koncentrálva igyekeznek megfelelő terápiát alkalmazni, az alvás lelki kísérőjelensége, az álmodás és az álmok megfejtése még nem sok szerepet játszik a mai orvosi alvásterápiákban.

Az álmok hivatásos feldolgozói, az álomkutatók különféle szervezetekben fejtegetik az alvás alatti titkokat. Közülük is kiemelkedik a The Association for the Study of Dreams (Álomkutató Társaság).  A több száz fős, amerikai központú nemzetközi szervezet tagjai nem csak tudósok, hanem művészek, parapszichológusok éppúgy megtalálhatóak a soraikban, mint az amatőr egyéni álomfejtők.

Végül is, nagyon sok kérdésre vár választ az emberiség az álmokkal kapcsolatban. Jószerével odáig jutottak el, hogy a kérdéseket kezdik megfogalmazni, a válaszra majd csak ezután kerülhet sor. Az álmok iránti kíváncsiságunk nem csak az alvászavarok és az alvásbetegségek gyógyításában játszik szerepet!

Lehetőséget ad saját magunk jobb megismerésére és megértésére. Végül is a harmonikus személyiség kialakulásához, a kiegyensúlyozott és boldog élethez is hozzá tud járulni, ha minél többet tudunk meg az alvás legérdekesebb titkáról, az álmodásról.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.