Esti tánc a fénnyel és az álommal

A napszakok váltakozása és a fény is nagyban befolyásolja a pihenésünket. Nem hiába alszunk este és élünk nappal.

Sötéttel, hűvössel szép álommal

Reggelente lomhán kacsingat a redőny, flörtöl a napsugarakkal és a fák lombjaival. A korai fénysugarak bekukucskálnak a redőnyszemeken és táncra hívnak. A hétköznapok dallama kihúz az ágyból, csörög a vekker, jöhet a legalább nyolc óra munka. Estére már a redőny szemei sem pislognak, kint már csak lámpások és az este fényei kacérkodnak a természettel. Fáradtan rogysz le a koromsötét szobában és ismét táncra perdülsz, de most az éjszakával. Ez a rendje az életnek. Az esti táncnak pedig meghatározó motívumai vannak.

Hogyan befolyásolja az alvást a fény és a sötétség mennyisége?

Az emberi testben van egy mechanizmus, amely az álmosságunkat a sötétség óráihoz igazítja. Az agyban található hipotalamusz közvetlen kapcsolatban áll a szem hátsó részével, és annak a függvényében, hogy mennyi fényt kap, különböző hormonokat bocsát ki: kortizolt, amely reggel felkelt bennünket, vagy melatonint, amely az éjszakai alvást idézi elő.

alvaszavar4

Mivel ez a természetese rendszer bele van vésődve az agyunkba, nagyon erős hatással lehet ránk a fény. Ezért van egy egyszerű, de annál fontosabb szabályunk:

Éjszaka sötétítsd el teljesen a hálószobádat!

Nyáron előfordulhat, hogy még javában világos van, amikor le akarsz feküdni. Télen pedig az utcai világítás olyan erős, hogy még az éjszaka közepén is fényárban úsznak a házak. A jó alvásra való felkészülés egyszerű, de elengedhetetlen mozzanata, hogy olyan függönyöd vagy redőnyöd legyen, amelyik valóban kizárja a fényt. Ha vékony anyagból készült a függönyöd, kibélelheted vagy akaszthatsz mögé egy sötét redőnyt is, ami eltakarja az ablakot. De kihasználhatsz a hosszú repülőutakon kedvelt maszkot is, hogy eltakard a szemed.

Természetesen, ha fáradt vagy, még fényes nappal is el tudsz aludni, de ha rendesen elsötétíted a hálószobádat, akkor a környezeted eggyel több elemét állítod magad mellé. Mivel ez a megoldás nagyon könnyű és praktikus, miért ne alkalmaznád?

részlet Paul McKenna: Aludj jól! c. könyvéből

Forrás: https://napidoktor.hu/index