Válás ágytól…avagy mi lesz, ha külön kell aludnunk?

Az alváshigiénia alapelvei egyszerűen érthetőek: Kiküszöbölni a zavaró tényezőket, optimalizálni a kényelmet, törekedni a következetességre. De hol van az, hogy egy másik ember mellett alszunk – aki esetleg saját zavaró alvásproblémákkal küzd -, és hogyan illeszkedik ebbe az egyenletbe? És mit tegyünk, ha az alváshigiéniánk szempontjából az a legjobb, ami a kapcsolatunk szempontjából a legrosszabb?

Ez egy kemény dió lehet, és ez egy olyan konfliktus, amelyet óvatosan kell kezelni. Szerencsére számos módja van annak, hogy egyszerre optimalizáljuk a kapcsolatunkat és az alvási szokásainkat. És kezdjük azzal, hogy megvizsgáljuk, hogyan kapcsolódik össze életünk mindkét területe elválaszthatatlanul.

Vannak előnyei a partnertől való külön alvásnak?

Mindannyian jobban aludnánk, ha partner, állatok vagy bármi más nélkül aludnánk a hálószobánkban. Amikor a második alvási szakaszban vagyunk, ami még mindig könnyű alvás, akkor a környezetünkben lévő releváns ingereket dolgozzuk fel. Tehát ha van egy partnerünk, aki horkol, aki forgolódik, aki még mindig olvas, vagy tévét néz, vagy bármit is csinál, miközben mi aludni próbálunk, az befolyásolja a mélyalvás képességét, ami az a pihentető alvás, amire mindannyian vágyunk – öregedésgátló alvásnak is hívhatjuk, a nem-REM mélyalvást.

horkolás

Foto:123rf.com

 

Sokféle alvászavar és dolog van, ami hatással lehet a partnerünk alvására vagy a mi alvásunkra; mi is hatással lehetünk a partnerünkre, és a partnerünk is hatással lehet ránk. Ez lehet horkolás, álmatlanság, az éjszaka közepén felkelés a mosdóba, forgolódás, vagy csak nyugtalan alvás – még alvászavarok hiányában is figyeljük partnerünk éjszakai tevékenységét.

Alvás szempontjából tehát mindannyian jobban aludnánk, ha sötét, hideg barlangot csinálnánk a hálószobánkból, és egyedül aludnánk, anélkül, hogy fennállna a veszélye annak, hogy ágypartnerünk megzavar minket. Az alvásminőségünk jobb, ha nem egy másik ember mellett alszunk. Ennek azonban jelentős következményei vannak egy kapcsolatra nézve. Sok pár számára az az időszak, amikor erotikusan összekapcsolódnak, az a pillanat, közvetlenül az elalvás előtt együtt bújnak az ágyba. Ez egy olyan pillanat, amikor gyakran beszélgetnek, csókolóznak, szeretkeznek. Tehát nagyon is fennáll a veszélye annak, hogy az intimitást – az érzelmi intimitást, nem csak az erotikus intimitást – befolyásolja az, ha a párok úgy döntenek, hogy külön alszanak.

Így függ a hormonoktól az alvásunk

Bár ez jót tehet az alvásnak mint említettük, kockázatos a kapcsolatra nézve.

Van néhány fontos intézkedés, amelyet be kell vezetni annak érdekében, hogy csökkentsük a kockázat egy részét, ha úgy döntünk, hogy külön alszunk.

Mikor érdemes külön aludni egy párnak?

Gyakori, hogy abszolút dühroham alakul ki, ha az ágyban fekvő partner horkol vagy folyamatosan zavarja az alvást. A rossz alvás morcosabbá tesz. Ha pedig azért alszunk rosszul, mert a partnerünk megzavarja az alvásunkat, akkor abból párkapcsolati konfliktus alakulhat ki.

Ha egy pár úgy dönt, hogy együtt marad és együtt alszik, akkor meg kell beszélni, hogy az alvászavarokat teljes körűen kezeljék. Rengeteg olyan eszköz és technológia létezik, amelyekkel optimalizálni lehet az egy ágyban alvó mindkét partner kényelmét. Beszélni kell arról, hogy a hálószobát olyan menedékké alakítsuk, amely optimális az alváshoz és a szexuális kapcsolathoz.

Hogyan alakítsuk át a hálószobánkat a jó alvás szentélyévé?

[A szerkesztő megjegyzése: Egyrészt kipróbálhatja a NasalAid-et – vagy megkérheti a partnerét, hogy próbálja ki. Az orrjáratok megnyitása segíthet átmenetileg csökkenteni az időnkénti horkolást.].

Hogyan lehet csökkenteni a kapcsolatra vonatkozó kockázatot, ha egy pár úgy dönt, hogy külön alszik?Tegyük fel, hogy az egyik partner alvási apnoéban szenved, CPAP-gépet használ, a társa pedig meglehetősen gyenge alvó, vagy esetleg álmatlanságban szenved. Közösen úgy döntenek, hogy a kapcsolatuk és az alvásuk szempontjából is az a legjobb, ha külön alszanak. A legfontosabb intézkedés, amit meg kell tenniük, hogy minden este beütemeznek egy olyan időpontot, amely az ő idejük a meghitt kapcsolatra. Legyen szó érzelmi intimitásról vagy erotikus intimitásról, vagy csak egy kis összebújásról és beszélgetésről. Így elegendő testi érintés, szeretet és kapcsolat van azokon az órákon kívül is, amikor az alvásra szánt időt töltik.

szerelem, kapcsolat

Fotó: 123rf.com

Ez úgy néz ki, hogy a kívánt alvásidő előtti fél órában egy ágyban fekszenek, majd külön ágyba vagy hálószobába költöznek, amikor készen állnak arra, hogy lekapcsolják a villanyt és elaludjanak. Így az olvasásra, sorozatnézésre, kapcsolattartásra, vagy bármi másra, amit a párok az ágyban szeretnének csinálni, együtt töltik az időt. Aztán külön hálószobába költöznek, amikor készen állnak arra, hogy lekapcsolják a villanyt, és hagyják, hogy jöjjön az alvás.

A szexuális egészség és az alvás kapcsolata

Ez egy kétirányú kapcsolat.

A szex vagy az orgazmus fantasztikus módja lehet annak, hogy megnyugodjunk, és remekül hat az alvásunkra. Van egy hormon, amely az orgazmus után szabadul fel, és álmosságot okoz. Az orgazmus átélése a mély ellazulás érzését vonja maga után. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy visszaaludjunk, ha nem tudunk aludni.

Azt is tudjuk, hogy az elégtelen alvás jelentős hatással van a libidóra. Sok dolog történik, amikor alszunk, beleértve a hormonok egyensúlyának helyreállítását, amelyek hatással vannak a stressz-szintünkre és az étvágyunkra. A memóriánkat, a hangulatunkat és az energiaszintünket is befolyásolja az elegendő vagy elégtelen alvás, és mindezek a dolgok hatással vannak a szexuális vágyra is.

Az alvás és a szexuális egészség közötti kapcsolat egyes alvászavarok esetében is nyilvánvaló: Gyakran a kezeletlen alvási apnoe – egy olyan állapot, amikor a légutak elzáródnak, és az éjszaka folyamán nem kapunk elegendő oxigént – legelső tünete a merevedési zavar. Ez csak egy fiziológiai példa az alvás és a szex közötti kapcsolatra.

Hogyan befolyásolhatja az alvás minőségét vagy az elalvás képességét a partnerünkkel való érzelmi konfliktus, például egy nemrégiben történt veszekedés?

noszex, párkapcsolat

Fotó: 123rf.comEz a szexszel is összefügghet, ha pont a szex a párkapcsolati konfliktusok forrása. Lehet, hogy van egy vágykülönbség, amikor az egyik partner jobban, a másik pedig kevésbé akarja a szexet. Az ágyuk ezért egy idő után a szexuális frusztráció, bűntudat és szégyenérzet forrásává válhat.

De ha arra gondolunk, hogy mikor alszunk és mikor szexelünk – ez a két legsebezhetőbb pozíció az emberi test számára. Annyira sebezhető, hogy ezekben a kontextusokban sérülést szenvedhetünk. Mindkét rendszert az agy egy nagyon ősi része irányítja. Az alvási rendszerünk és a szexuális rendszerünk is akkor alakult ki, amikor még barlangokban aludtunk. Tehát az agynak szüksége volt valamilyen riasztási mechanizmusra, hogy megszakítsa az alvást és biztosítsa a túlélést: a szimpatikus idegrendszer aktiválására, vagyis a harcolj-menekülj-vagy-fagyj le válaszodra. Ez egy szükséges alkalmazkodás volt, ha netán a barlangba bejön egy kardfogú tigris.

alvászavar

Foto:123rf.com

A probléma az, hogy ez az agy primitív része. És az agynak ez a része nem tud különbséget tenni aközött, hogy épp most veszekedtünk a partnerünkkel, és aközött, hogy egy kardfogú tigris sétál be a hálószobába. Ha az agy azt érzékeli, hogy valami nincs rendben – és bizonyára valami nincs rendben, mert ez a mellettem ülő személy érzelmi fenyegetést jelent számomra -, akkor kevésbé valószínű, hogy elalszom. Minden bizonnyal az alvás töredezett és felszínes lesz.

Mi a jó alváshigiénia egy párkapcsolatban?Alakítsuk a hálószobánkat úgy, hogy az a szex és az alvás szentélye is legyen. Mindezek a páros asszociációk az életünkben vannak. Ha most leírná a kedvenc ételét – mondjuk, hogy egy meleg brownie -, és beszélnénk önnek a meleg brownie illatáról, a sütőből kijövő meleg brownie-ról, arról, hogy milyen érzés lesz, amikor az első falatot a szájába veszi… elkezd csorogni a nyála. A teste már a gondolatra is reagál. Több ezer ilyen párosított asszociációnk van, amelyeket egész nap magunkkal hordozunk.

Ha a hálószobánk a konfliktusok, a rendetlenség, a kapcsolat hiányának, a sebezhetőség érzésének, a szomorúságnak a helye – ha ez egy gyűjtőhely, ahol mindent csinálunk: veszekedünk, dolgozunk, alszunk, mosodát rendezünk -, akkor nincs meg az az asszociáció, hogy a hálószoba egy szentély. Egy menedék, ahol szexuálisan kapcsolódhatunk a partnerünkhöz, vagy ahol nyugodtan alhatunk.

szex, telefon

Fotó: 123rf.com

Tehát, azt javasljuk, hogy kerülje a konfliktusokat a hálószobában. Ha beszélgetni akar a partnerével, és úgy érzi, hogy ez egy feszültséggel teli beszélgetés, vigye ki a hálószobából. Ehhez mindkét partnernek teljes mértékben el kell köteleznie magát. Akár a szexről, akár a szexuális elszakadásról, akár a gyerekekről vagy a pénzről szól a konfliktus – ezek a legfontosabb dolgok, amelyek miatt a párok veszekednek -, ezeket a beszélgetéseket a konyhaasztalnál vagy bárhol máshol folytassák le, nem a hálószobában.

A szex és az alvás szentélyének megteremtése érdekében gondoljon egy olyan helyiség kialakítására, amely mind az öt érzékszervét megszólítja. Nem kell sok pénzt költeni, de próbáljon meg valami olyat létrehozni, ami mindkettőjüknek tetszik. Ez lehet bizonyos színek használata, amelyeket kedvel, bizonyos textúrájú anyagok, esetleg növények vagy lágy világítás, vagy bármi, ami szép a szemnek. A gyertyafény varázslatos módja a hangulat megváltoztatásának. Legyen például egy lejátszási lista alváshoz vagy szexhez. Legyenek illatgyertyák vagy füstölők, vagy valami, ami életre kelti az illatérzékeket. A tapintás érzékét aktiválhatja a textúrával, legyen az szép lepedő, takaró vagy párna. Legyen kéznél masszázsolaj. A síkosító nagyszerű módja annak, hogy különböző érintésekkel kísérletezzen a hálószobában és a partnerével, amelyek mind az alvás, mind a szex szempontjából hasznosak lehetnek.

A stabilitás és a következetesség, amelyet az ütemezés elősegít, hasznos lehet mindkét szuper fontos működési terület számára. A stabilitás az alvás szempontjából is hihetetlenül fontos: Ha minden nap ugyanabban az időben ébredünk, és ideális esetben stabil alvási rendet tartunk, az sokat segít.

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.