Újévi fogadalom: ezentúl jobban és többet alszok!

Legyen a jó alvás prioritás

Nem aludtunk túl sokat mostanában? Stresszesek a mindennapjaink, sokáig éjszakázunk? Ha újévre megfogadtuk, hogy többet alszunk, tudnunk kell: a jó alváshoz idő kell, megfelelő körülmények, de rendszeresség és következetesség is.

Ha korábban nem volt jellemző ránk, hogy kellő figyelmet és időt szentelünk a pihentető, jó alvás elérésére, itt az ideje, hogy ezen változtassunk. Újévi fogadalomként akár ezt is megígérhetjük magunknak, ha egészségesek akarunk lenni.

Hogyan érhetjük el azonban a kielégítő pihenést?

Mi kell ahhoz, hogy jobban, többet aludjunk? A SomnoCenter Alvászavar Központ szomnológus szakorvosai elárulták szerkesztőségünknek:

Az első és legfontosabb a jó alvás körülményeinek megteremtése. Nem árt tudnunk, hogy az alvás egy tanult folyamat is, melyet rendszerességgel és következetességgel ki lehet alakítani.

Foto:123rf.com

De mi szükségeltetik ehhez?

Amennyiben eddig ezek nem voltak meg, fontos megteremteni a megfelelő körülményeket: a helyiségben, ahol alszunk, legyen csend és nyugalom, valamint kellően sötét. Olykor a legapróbb zajforrás is keresztbetehet az alvásnak. Lényeges a jó hőmérséklet beállítása, hiszen sem túl melegben, sem túl hidegben nem lehet jót aludni. A legjobb, ha 20 Celsius fok körüli a levegő a szobában.

Szintén érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a helyiséget, ahol alszunk, lehetőleg csak pihenésre használjuk. A hálószoba alvásra és szeretkezésre való, ezért egyáltalán nem jó, ha technikai eszközök tömkelege vesz körül bennünket. A jó alvás feltétele ezek kívül hagyása is.

Foto:123rf.com

Amennyiben egy zajforrást nem tudunk kiiktatni, használjunk füldugót, a fényforrás ellen pedig szemet takaró maszkot.

A jó alvás feltétele az is, hogy a szervezetet felkészítsük a pihenésre: lassuljunk le.

Ez azt jelenti, hogy olyasmit nem érdemes este csinálni, ami felpörget. Edzést már ne végezzünk elalvás előtt 2-3 órával, oldjuk meg este 7-ig a dolgot. Ha ugyanis mozgunk lefekvés előtt, endorfin hormont termel a testünk, s ez nehezíti az elalvást.

Talán mondani sem kell, hogy a jó alvás érdekében a sok koffein és az alkohol is kerülendő. Legokosabb már délután 2-től nem fogyasztani koffeint, bár ez sokaknál nem megoldható. A nikotin is komoly stimulálónak számít, mely gátolhatja a megfelelő pihenést. A dohányosok esetében éjszaka elvonási tünetek is jelentkezhetnek, melyek szintén nem járulnak hozzá ahhoz, hogy jól aludjanak.

Fontos szabály a jó alváshoz, hogy lehetőleg este minden nap ugyanakkor térjünk aludni, s reggel is azonos időpontban keljünk.

Ha úgy érezzük, hogy az újévi fogadalom betartása – és egészségünk – érdekében mindent megtettünk a megfelelő alvásért, ám nem sikerül eljutnunk a pihentető alvás állapotába, van esély arra, hogy alvásproblémával küzdünk.

Az alvászavarok nemcsak a mindennapjainkat nehezíthetik meg, idővel komoly terhet rónak a szervezetre – ezért fontos kivizsgáltatnunk magunkat alvásszakértővel. Az alváscentrum szakemberei rövid idő alatt kiderítik, mi a probléma és hatékony megoldást javasolnak a kezelésére.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.