Te beszélsz álmodban? És tudod, hogy miért?

Mondták már neked, hogy édes semmiségeket suttogsz álmodban – anélkül, hogy tudnád, hogy valaha is beszéltél volna egy szót is?

Vagy talán a gyermeked késő éjjel kiabál, hogy aztán rögtön visszaaludjon. Reménykedtél már abban, hogy az alvás közben beszélő házastársad elárul egy régi titkot? Csak rajta! Tegyél fel egy kérdést, miközben alszik, és ne lepődj meg, ha egyszavas választ kapsz! De vigyázz! Az alvóbeszélő általában nem emlékszik semmire, ami alvás közben elhangzott.

alvas

Foto:123rf.com

Az alvás közbeni beszélgetés vicces dolog lehet. Talán öntudatlanul csevegsz láthatatlan társaiddal az éjféli órában. Vagy talán egy családtagod tudtán kívül éjszakai beszélgetéseket folytat. Itt találod a válaszokat az alvás közbeni beszélgetéssel kapcsolatos kérdéseidre — amit az alva beszédről tudni kell, az okoktól a kezelésekig.

Mi köze a meggylének és a petrezselyemnek az alváshoz?

Mi az alvás közbeni beszéd?


Az alvás közbeni beszéd, vagy somniloquy, a paraszomnia egy fajtája – egy olyan rendellenes viselkedés, amely alvás közben zajlik. Nagyon gyakori jelenség, és általában nem tekintik orvosi problémának.

Az éjszakai fecsegés lehet ártalmatlan, de lehet grafikus, akár R-besorolású is. Néha a hallgatók sértőnek vagy vulgárisnak találják a tartalmat. Az alva beszélők általában epizódonként legfeljebb 30 másodpercig beszélnek, de vannak, akiknél egy éjszaka alatt többször is előfordul.

A késő éjszakai duma lehet kivételesen ékesszóló, vagy a szavak motyogva, értelmetlen hadarással. Az alva beszélés tartalmazhat egyszerű hangokat vagy hosszú, bonyolult monológokat, és  általában úgy tűnik, mintha önmagukban beszélnének. Lehet, hogy suttognak, de az is lehet, hogy kiabálnak. Ha egy hálószobában alszol valakivel, aki álmában beszél, lehet, hogy nem fogsz jól aludni.

Mit jelent az alvási deficit?

Ki beszél álmában?


Sokan beszélnek álmukban. A 3 és 10 év közötti gyerekek fele beszélget alvás közben, és a felnőttek kis része – körülbelül 5%-a – lefekvés után is folytatja a csevegést. A megszólalásokra alkalmanként vagy akár minden éjszaka is sor kerülhet. Egy 2004-es felmérés szerint 10-ből több mint 1 kisgyermek beszélget alvás közben, hetente többször.

A lányok ugyanannyit beszélgetnek álmukban, mint a fiúk. A szakértők szerint az alvás közbeni beszélgetés családi vonás is lehet.

 

Milyen tünetei vannak az alvás közbeni beszélgetésnek?


Nehéz megállapítani, hogy beszélsz-e álmodban. Általában mások mondják, hogy hallották, hogy éjszaka vagy szundikálás közben kiabáltál. Vagy esetleg valaki arra panaszkodik, hogy az alvás közbeni beszéded miatt egész éjjel nem tudott aludni.

 

Mi okozza az alva beszédet?


Azt gondolhatod, hogy az alvás közbeni beszéd álmodás közben történik. De a tudósok még mindig nem biztosak abban, hogy az ilyen fecsegés összefügg az éjszakai álmodozással. A beszéd ugyanis az alvás bármely szakaszában előfordulhat.

Az alvás közbeni beszéd általában magától jelentkezik, és legtöbbször ártalmatlan. Bizonyos esetekben azonban súlyosabb alvászavar vagy egészségügyi állapot jele is lehet.

A REM alvási viselkedészavar (RBD) és az alvási rémálmok az alvászavarok két típusa, amelyek miatt egyes emberek alvás közben kiabálnak. Az alvási rémálmok, más néven éjszakai rémálmok általában ijesztő sikolyokkal, hörgésekkel és rúgkapálással járnak. Ijesztően nehéz felébreszteni valakit, akinek alvásterrorja van. Az alvásrémekkel küzdő gyerekek általában alvás közben beszélnek és alvajárnak.

Az RBD-ben szenvedő emberek kiabálnak, ordítanak, morgolódnak és eljátsszák álmaikat, gyakran erőszakosan hadonászva.

Az alvajárás és az éjszakai alvással összefüggő evészavar (NS-RED), egy olyan állapot, amelyben az ember alvás közben eszik, és előfordulhat hogy beszél is.

Egyéb dolgok, amelyek alva beszélést okozhatnak, a következők:

  • Bizonyos gyógyszerek
  • Érzelmi stressz
  • Láz
  • Mentális egészségi rendellenesség
  • Kábítószer használata

Hogyan kezelik az alva beszélést?


Jó ötlet felkeresni egy alvásszakértőt, ha az alvás közbeni beszéd hirtelen jelentkezik, vagy ha intenzív félelemmel, sikoltozással vagy erőszakos cselekedetekkel jár. Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha az öntudatlan fecsegés zavarja a te – vagy szobatársaid – alvását.

Ha úgy gondolod, hogy gyermekednek alvásproblémái vannak, kérj időpontot a gyermekorvostól.

Az alvásszakértő meg fogja kérdezni, hogy mennyi ideje beszél álmában. Ezt a kérdést ágytársadnak, szobatársadnak — akár a szüleidnek is — fel kell tenned. Ne felejtsd el, lehet, hogy már gyermekkorában elkezdtek alvás közben beszélni.

Az alvás közbeni beszéd diagnosztizálásához nincs szükség vizsgálatokra. Az orvos azonban elrendelhet például alvásvizsgálatot vagy alvásfelvételt (poliszomnogram), ha más alvászavarra utaló jeleket észlel.

5 alvászavar, amit alváslaborban érdemes vizsgálni

Hogyan csökkentheti valaki az alvás közbeni beszéd mennyiségét?


Nincs ismert módja a csökkentésének. A stressz elkerülése és a bőséges alvás elvileg csökkentheti a valószínűségét.

Az alvási napló vezetése segíthet az alvási szokások azonosításában, és segíthet kideríteni, hogy az alvás közbeni beszédet nem-e valamilyen háttérben meghúzódó probléma okozza. Vezess alvásnaplót két héten keresztül. Jegyezd fel, mikor fekszel le, mikor gondolod, hogy elaludtál, és mikor ébredtél fel.

A következőket is érdemes feljegyezni:

  • a szedett gyógyszereket és a napszakot, amikor szeded őket.
  • mit és mikor iszol naponta, különösen az olyan koffeintartalmú italokat, mint a kóla, a tea és a kávé, valamint az alkoholt.
  • mikor sportolsz

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.