Pihentető alvás az ünnepek alatt? Figyeljünk az evésre!

Tegyünk a jó pihenésért visszafogottsággal

Idén is megérkeztek a téli ünnepek – a karácsony, majd a szilveszter időszaka végre egy kis lazítást hoz az életünkbe. Kérdés, mennyire lesz pihentető a kikapcsolódás. Fontos tudni: a minőségi alvás elsődleges, melyben azonban az evés is meggátolhat minket.

Sokan várják türelmetlenül a téli ünnepek időszakát, hiszen az év végi hajtás után jó végre kicsit megpihenni, feltöltődni, lazítani szeretteink, barátaink körében.

A karácsony és a szilveszter elmaradhatatlan velejárója az evés – azt pedig ilyenkor gyakran túlzásba lehet vinni. Tény: nehéz ellenállni a számos vendégváró falatnak, a csábító édességeknek és az ínycsiklandó karácsonyi vacsoráknak. Amelyeket ráadásul általában alkohollal is megtoldunk.

alvás02

Lehet minden nagyon finom és tökéletes, ám nem kell csodálkozni, ha a kiadós evés és ivás után a minőségi alvás kérdésessé válik. 

Amennyiben valóban szeretnénk kipihenni magunkat és feltöltődni a karácsony időszakában, érdemes odafigyelnünk néhány alapszabályra. Hogy melyek ezek az alapszabályok? Most a SomnoCenter Alvászavar Központ szomnológus szakorvositól megtudhatja:

Annak, ha nem megy a pihentető alvás, számos esetben lehet oka a túl sok evés, illetve olyan ételek fogyasztása, amely terheli a szervezetünket.

Mi az oka annak, hogy alvás előtt nem tanácsos sokat enni?

A túlzásba vitt evés terheli a rekeszizmot s ezzel a szívre is nagyobb terhet helyezünk. A testünk ilyenkor regenerálódni próbál és nem az emésztés az elsődleges problémája – vagyis utóbbi lassabban, nehezebben megy, s az alvás látja a kárát.

Fontos tudni azt is, mit nem célszerű fogyasztani este, ha pihentető alvás a célunk. Egyrészt kerülni kell a zsíros ételeket – márpedig ezekből bőven akadhat karácsonykor és szilveszterkor az asztalon -, de a túlfűszerezett élelmiszerek, a füstölt, a tartósított, a nehéznek számító húsok ugyanúgy gondot okozhatnak. Nem ajánlott kelt tésztát és csokoládét sem enni alvás előtt. A csokiban élénkítő koffeint és teobromint találunk, melyekkel megnehezítjük az alvást – ezek ugyanis idegrendszer-stimulálók és pulzusnövelők.

Ha zsírosat eszünk, annak a megemésztése 4-6 óráig is eltarthat.

Ráadásul, a zsíros ételek a gyomorsav túltermelését eredményezik, s akár égő érzést is okozhatnak. Szénhidrátot sem javasolt enni lefekvés előtt.

Nem célszerű sok gyümölcsöt és folyadékot fogyasztani, mert zavarják a jó alvást – ahogyan az alkohol is természetesen. Kerülni kell az élénkítő hatású italokat, ételeket. A szeszes ital növeli a pulzust, ezért nem működik megfelelően az alvás közbeni regeneráció. Mellette vízhajtó, felébreszt, hogy ki kell mennünk az illemhelyiségbe. Alkoholfogyasztással nem jutunk el a mély alvás fázisába.

alvas

Jobban tesszük, ha a minőségi alvás érdekében este az olyan élelmiszerekre voksolunk, mint a csirkemell, tojás, zöld- vagy tésztasaláták, főzelék. A pulykamell, a banán vagy a cseresznye ugyancsak jöhet.

Jót tehet a joghurt, túró, kefir, de az olajos magvak is hozzásegítenek ahhoz, hogy jobb legyen az álmunk – és ne legyünk éhesek.

Érdemes tudni ezen kívül, hogy alvás előtt 2-3 órával már nem ajánlott az evés.

Mindegy, hogy mikor térünk aludni, ha éheztetjük szervezetünket, rosszul járunk: amit a rá következő nap megeszünk, a test teljes mértékben elraktározza.

Igyekezzünk a karácsony és szilveszter időszakában is odafigyelni a mértéktartásra.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.