Nyári alvás – Lehet jó a hőség idején?

Teremtsük meg a körülményeket!

Sokan panaszkodnak kánikulában arra, hogy nem tudnak aludni a meleg miatt, de más okok is hozzájárulnak a kellő pihenés hiányához. Hogyan lehet jó az alvás hőség idején?

Nem csoda, hogy nyáron kevésbé pihentető az alvás. Ilyenkor nemcsak a hőség, a számos szabadtéri program se csábít igazán az ágyba, szeretnénk kiélvezni a nyári esték örömeit.

Ha azonban az alvás nem elegendő, testünk nem tud feltöltődni, így egyre fáradtabbak és rosszkedvűbbek lehetünk, feladatainkat sem végezzük igazán jól.

Hogyan lehetséges a jó alvás a hőség és a hosszú, meleg nyári esték ellenére?

1.Könnyű vacsora: ne kövessük el azt a hibát, hogy este esszük a legnagyobb adag ételt. Reggelire együnk többet, ebédre kevesebbet, este pedig valami könnyűt fogyasszunk, amely nem terheli meg a gyomrot. Ha ugyanis aludni térünk, s szervezetünk akkor kezdi el megemészteni a bevitt ételmennyiséget, megemelkedik a testhőmérsékletünk és még inkább melegünk lesz – a már amúgy is jelenlévő hőség mellett. Alvás előtt 2-3 órával vacsorázzunk, s kerüljük a nehéz, zsíros, sőt a fűszeres ételeket is.

Foto:123rf.com

2.Fürdővel termeljünk melatonint: bár a nyári hőségben leginkább hideg vízre vágyunk, alvás előtt érdemes meleg fürdővel vagy zuhannyal előkészülni a pihenésre. Hatására a testhőmérséklet megemelkedik, de ha kilépünk a zuhany alól, vissza is esik, s elkezd melatonin termelődni a testben, amely felkészít minket az alvásra.

3.Ne legyen bent napfény: nyáron a napsugarak későn tűnnek el, mindez késlelteti a test melatonin-termelését, így nem csoda, hogy nehezebb az elalvás. Segíthetünk azonban ezen, ha a szobánkban teljesen sötétet csinálunk, vagy felteszünk egy szemre való maszkot.

Fotó: 123rf.com

4.Olyasmiben aludjunk, ami szellős és kényelmes: se túl vastag alvóruha, sem a meztelenül alvás nem a legcélszerűbb a hőség idején. Egy szellős, könnyed alvószett segít elvezetni az izzadtságot a testről, s mégis van rajtunk valami. A pamut, a len vagy a selyem jó választás lehet, de az ágynemű is legyen pamutból, mert ez a legkellemesebb a bőrnek nyáron!

5.Járjunk a természetben és relaxáljunk: a rendszeres séta a természetben sokat segít a pihentető nyári alvás érdekében. Stresszmentesebbek is leszünk és jobban is alhatunk. Kutatások szerint ha valaki másfél órát sétál a természetben, az nagymértékben csökkenti a negatív gondolatokat, ezért a depresszió rizikója is mérséklődik. Hőség esetén a kora reggeli vagy az esti órák is kitűnőek lehetnek erre a célra.

Óvatosan az éjszakai klímázással: a túl hideg még a melegnél is egészségtelenebb!

Jó alvás kulcsa a jó hőfok – tippek a légkondihoz

A számos nyáresti program mellett ne hagyjuk el azokat a dolgokat sem, amelyek általában pihentetőek a számunkra. Hallgassunk feltöltő zenét, olvassunk igazi könyvet, jógázzunk, meditáljunk!

6.Alvást elősegítő természetes készítmények: sokan küzdenek alvászavarokkal, s szednek rá gyógyszert – de választhatunk olyan, természetes alternatívákat is, amelyek növelik a szervezetben a melatonin és a szerotonin hormonok szintjét, így segítik az elalvást és az pihentetőbb is lesz. Példa erre az 1000 milligrammos L-triptofán, melyet alvás előtt 20 perccel érdemes bevenni.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.