Nem tud aludni? Túl sokat gondolkodik? Segíthet a gondolatblokkolás

A mindennapi gondjaink gyakran belopódzhatnak éjszakai gondolatainkba, és ez komolyan megzavarhatja az alvásunkat.

Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogyan nyugtathatjuk meg fáradt elménket, hogyan állíthatjuk le a túlgondolkodást, és hogyan száműzhetjük a nem kívánt gondolatokat az alvásidőből. 

A modern élet nem könnyű, a pénzzel, lakhatással, munkával, kapcsolatokkal és a “sikeres” élettel kapcsolatos aggodalmak sok ember számára az állandó aggodalmak forrásai.

Az aggodalmainknak valódi hatása lehet. Nem tudunk aludni, minden apróságot túlgondolunk.

A stresszel, szorongással, depresszióval és álmatlansággal élő emberek a száguldó, tolakodó gondolatok miatt nehezebben alszanak el, mint bármilyen fizikai kellemetlenség vagy fájdalom miatt.

alvaszavar

Foto:123rf.com

Az álmatlanság és a száguldó gondolatok gyakran kéz a kézben járnak. Ezért az álmatlanságban szenvedő emberek általában megpróbálják kizárni azokat a gondolatokat, amelyek megakadályozzák őket az alvásban. Ez elsőre ésszerűnek tűnhet, de több problémát okozhat, mint amennyit megold.

A tolakodó gondolatok sikeres leállításával az ágyba bújás és az elalvás közötti időnek nem lesz olyan nehéz. Az is előfordulhat, hogy könnyebben visszaalszik, ha az alvását nem szakítják meg a száguldó, tolakodó gondolatok.

alvaszavar7

Foto:pixabay.com

Számos olyan gondolatblokkolási stratégia létezik, amelyet az álmatlansággal összefüggésben tanulmányoztak a cikázó gondolatok kezelésére.  E stratégiák lényege, hogy lehetővé teszik a személy számára, hogy az őt ébren tartó gondolatokat npihentető gondolatokkal helyettesítse. Ezáltal pedig:

 • csökken az elalváshoz szükséges időt (az alváskezdési időt).
 • segít megállítani a túlgondolkodást
 • növeli az alvás minőségét.

A bárányszámláláson túl: mit kezdjünk a nem kívánt gondolatokkal?

Ismételjünk meg egy szót vagy oldjunk meg egy mentális rejtvényt.
Az egyik korai, de hatékony megoldás a túlgondolkodásra és a tolakodó gondolatokra az ágyban az úgynevezett “artikulációs elfojtás”, amelynek során egy szót olyan ütemben szajkózol, hogy az megnehezíti a gondolkodást bármi máson – általában 3-4-szer másodpercenként.

Az elmélet szerint egy szó kimondásához sokkal több mentális erőre van szükség, mintha csak gondolnánk, és ennek a mentális erőnek a használata az eredeti tolakodó gondolat blokkolását okozza. A módszerhez választott szavak közé tartoznak a következők:

 • egy értelmetlen szótag (például pah, oop, vee…omm a lehetőségek száma végtelen!).
 • egy tulajdonnév (pl. Párizs, április, csoki-torta).

Az egyetlen követelmény, hogy ne legyen érzelmi jelentősége számunkra (azaz ne legyen felzaklató). A technikát bővíthetjük a következőkkel is:

A használt szóhoz egy alakzat, például egy háromszög vagy négyzet vizualizációját társítjuk. Ez különösen akkor hasznos, ha a tolakodó gondolatainak vizuális összetevője van.
Egy rejtvény hozzáadásával, például 1000-től bizonyos “ugrásokkal” visszaszámolva, pl. 1000, 993, 986, 7-es “ugrások” használatával egy szó, kép vagy szótag használata mellett.

alvaszavar6

Foto:pixabay.com


Tereljük el a figyelmünket
A “képzeletbeli figyelemelterelés” egy hasznos technika, amikor nem tudunk aludni. Képzeljük el magunkat egy érdekes és lebilincselő forgatókönyvben, például:

 • egy pihentető nyaraláson kedvenc helyünkön
 • egy étel elkészítése a konyhában
 • egy kellemes, napsütéses délutánon a kertben.

Bár kevesebb bizonyíték van arra, hogy a forgatókönyv elképzelése csökkenti az elalvás időtartamát az artikulációs elfojtáshoz képest, a mentális képalkotás használata a jelentések szerint növeli az alvás minőségét, ha valaki már elaludt.

Miután kiválasztottuk a forgatókönyvet, a cél az, hogy a lehető legmélyebben elmerüljünk benne azáltal, hogy elképzeljük az összes részletet, hangot, illatot és végül a vele járó pihenést, hogy lehetetlenné váljon másra gondolni.

Fontos, hogy kerüljük a túlságosan izgató forgatókönyveket, mint például egy sportesemény vagy szexuális tartalmú gondolatok, mert ezek a forgatókönyvek valószínűleg nem pihentetőek, és így inkább éberebbnek fogjuk érezni magunkat, minthogy segítenének elaludni.

Legyünk hálásak
Mivel a negatív gondolatok gyakran kognitívan izgalmasak, a rájuk való rögzülés súlyosbíthatja az álmatlanságot. Érdekes megjegyezni, hogy:

egy vizsgálatban azok az alanyok, akiket arra kértek, hogy lefekvéskor az önsajnálatra koncentráljanak, később tudtak elaludni, mint azok, akik nem tették ezt.
Egy másik vizsgálatban az álmatlanságban szenvedő résztvevők könnyebb elalvást tapasztaltak, amikor lefekvéskor pozitív gondolatokra és olyan dolgokra fókuszáltak, amelyekért hálásak voltak.
Az élet jó dolgainak átgondolása egyesek számára nehezebb lehet, mint másoknak, például a depresszióban vagy szorongásban szenvedőknek. Ezekben az állapotokban szakorvosi kezelést kell igénybe venni.

Alvási mítoszok, amelyek hazavágják a nyugodt éjszakai pihenést

Fogadjuk el a gondolatainkat
Bármilyen furcsán hangzik is, meglepően hatékony stratégia lehet a tolakodó gondolatokkal való megküzdésre, ha nem teszünk semmit.

Itt a kulcs egyszerűen az, hogy elfogadjuk, hogy a cikázó gondolataink miatt nem tudunk aludni. Azzal, hogy nem aggódunk azon hogy telik az idő és még ébren vagyunk nem stresszelünk, így tompul a hatásuk, és így a testünk könnyebben ellazul.

 

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

 1. jáger lászló

  Én nem gondolkodom ,hanem automatikusan felidézem a színészek ,színésznők neveit .Másik módszer a városok,országok neveinek felidézése
  További módszer az állatok felidézése
  ez többnyire hat és elalszom…
  csak ennyi
  barátilag

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.