Milyen problémákat okoz az álmatlanság?

Az álmatlanság az alvászavar leggyakoribb formája. Az emberek 10-26 százaléka szenved átmeneti álmatlanságban, és 7-20 százalékuk krónikus álmatlanságban. Ez nem betegség, hanem inkább egy rövidebb vagy hosszabb ideig fennálló szimptóma.

Az álmatlanság vagy a rossz alvás rövid távú következményei hamar megnyilvánulnak a napi munka során.

Az álmatlanságban szenvedő emberek nehezen alszanak el, és alvás közben is zavartak. Ez a szervezet számára nem megfelelő alvás, mivel emiatt az ember állandóan fáradtnak, ingerültnek és álmosnak érzi magát.

Az álmatlanság már krónikusnak számít, ha több mint három hétig tart. Ennek az okai összetett jellegűek. Az álmatlanság betudható valamilyen fájdalmat okozó betegségnek, hányingernek és légzési problémáknak.

Az álmatlanságot okozhatják mentális zavarok is, pl. depresszió, alkoholizmus vagy gyógyszerek túladagolása. Gyakran abból is eredhet, hogy megtörik az alvási ciklus ritmusa, pl. váltakozó munkaműszakok, intenzív éjszakai élet miatt.

foto:pixabay.com

Alvajárás

Az alvási ciklus négy szakaszra oszlik. Az alvajárás a 3. és a 4. részben fordul elő. Ebben a két fázisban a legmélyebb az alvás. Van, aki egyszerűen, akaratától függetlenül felül az ágyban, körbesétál a szobában, vagy néha kimegy a szobából, vagy akár a házból, és békésen végigsétál az utcán. Ritkábban az alvajáró személy olyan összetett dolgokat is képes elvégezni, mint például a főzés, bútorok átrendezése, vagy akár autóvezetés.

Az alvajárás főként gyermekkorban fordul elő, és az oka a fáradtság, a kialvatlanság, az aggodalom, a szorongás. Felnőttkorban hasonlók az okok, bár ezekhez adódik még a gyógyszerezés, a kábítószerek használata vagy különböző mentális zavarok.

Attól egyáltalán nem kell aggódni, hogy veszélyes felébreszteni az alvajárót. Ha felkeltjük őket, zavarodottak és mérgesek lesznek, de csak rövid ideig. Az alvajárás természetesen veszélyes is lehet. Sokan megsérülnek, amikor elesnek, belebotlanak egy utcai jelzőtáblába vagy bármi másba.

Az alvás közbeni beszéd meglehetősen gyakori, majdhogynem normálisnak számít, és orvosi szempontból nem veszélyes és nem bír jelentőséggel. Az oka lehet egy izgalmas álom, vagy egy bizonyos helyzetre való visszaemlékezés az ébredés fázisában. Kínos következményei lehetnek a beszédnek alvás közben, ha az szokásunkká válik, vagy olyasmit mondunk, amelynek jobb lenne inkább titokban maradnia. Nagyon kellemetlen lehet, ha partnerünk nem tud elaludni, mert mi folyamatosan beszélünk. Az is előfordul, hogy érthetetlen szavakat mormolunk, vagy olyan nyelven beszélünk, amelyet partnerünk nem ért.

Álmatlanság elleni tippek

  • Fogyasszunk citromfű-teát!
  • Izgalmas olvasmányoktól tartózkodjunk, és mellőzzük az izgató tévéműsorokat is!
  • Lefekvés előtt fürödjünk fenyő tűleveléből készített fürdővízben, vagy vegyünk forró lábfürdőt!
  • Lehetőleg hűvös szobában aludjunk. Az ideális hőmérséklet 17-18 C fok. Este feltétlenül szellőztessünk.
  • Együnk banánt, hiszen a banán számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek az egészséges, nyugodt és mély alváshoz szükségesek.
  • A triptofán aminosav elősegíti a harmonikus elalvást, a tirozin pedig a mély, zavartalan alvásért felelős.
  • Aki álmatlansággal küzd, csak délelőtt igyon kávét, mert egy csésze kávé koffeintartalmának 50%-a még 6 óra elteltével is a szervezetben található.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.