Milyen betegségeket okozhat az alvászavar és alváshiány?

Bárkivel megeshet, hogy bizonyos élethelyzetekben egy-egy éjszakát rosszul alszik. Az ilyenkor jelentkező tünetek jól ismertek: fáradtság, koncentráció zavar, teljesítmény csökkenés, ingerlékenység.

Szerencsés esetben egy kiadós alvást követően rendeződnek. Ha azonban a probléma továbbra is fennáll, az alvászavar tartósan –heteken, hónapokon át – megmarad, a kialvatlanság fokozódik.

Egyre több kutatás foglalkozik az alváshiány hosszú távú hatásaival, melyek alapján állíthatjuk, hogy a nem megfelelő minőségű, vagy túl kevés alvás a korábban felsorolt tünetek mellett szerepet játszik az elhízás, a magasvérnyomás, a cukorbetegség kialakulásában is. Az alváshiány mentálisan is befolyásolja az egyén egészségét, a betegek körében depressziós tünetek jelentkezhetnek, a kimerültség pedig társas kapcsolataikat is veszélyeztetheti.

Alvászavar betegségek

  • Alvásfüggő légzészavar – alvási apnoe – vagy éjszkai légzéskimaradás
  • Alvásfüggő mozgászavarok – nyugtalan láb szindróma
  • Álmatlanság – Insomnia
  • Narkolepszia

Hogyan vezet további betegséghez az alvászavar?

Az alvászavar hátterében számos fizikai vagy neurológiai probléma meghúzódhat. A legszélesebb réteget érintő kockázat már a horkoláshoz kapcsolódó alvási apnoe-val megjelenik. Ekkor már az alvászavar közvetlen következménye a betegségekre való kockázat hatványozott növekedése. Egész pontosan az éjszakai légzéskimaradással járó oxigénhiányos állapot az, ami egészségkárosító következményekkel jár. Az alvás közbeni visszatérő oxigénhiányos állapot megterheli a keringési rendszert, ezzel fokozva a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Ezzel együtt a stroke és szívinfarktus kockázata is megsokszorozódik.

Megfordítva a problémát az alvászavar több pszichés betegség kísérője is lehet. Alvási nehézségek jelentkeznek pánikbetegséggel, szorongásos kórképekkel, hosszantartó depresszióval, illetve szkizofrénia esetén.

Az alvászavar bármely formája – legyen szó horkolásról, vagy súlyos krónikus álmatlanságról – minden személynél kivizsgálandó, mivel a kiváltó okok meghatározásával jó eséllyel helyreállítható a pihentető alvás. A jóAlvás Központ szakemberei az összes érintett szakterülettel rendelkezik, ami az alváskivizsgáláshoz szükséges.

Alvásszakértőnk dr. Vida Zsuzsanna elismert neurológus – szomnológus szakorvos.

Forrás: Jóalvásközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.