Miért nem alszik a baba? – Top 3 tipp, hogy segítsünk rajta

Felborult belső óra és éhség is lehet az oka

Nehezen tudjuk elaltatni a kisgyermeket? Ismerjük meg, milyen mögöttes okai lehetnek annak, hogy nem alszik a baba és kezeljük megfelelően a gondot.

Sok szülőnek ismerős a probléma: kisgyermeke nem alszik, hiába próbálkozik mindenfélével, hogy álomba ringassa.

Fotó: 123rf.com

Kérdés, vajon ismerjük-e lehetséges mögöttes okokat.

1.Miért nem alszik a baba? Mit tehetünk ez ellen?

Gyakori gond, hogy a baba azért nem alszik, mert összekeveredik nála a nappal és az éjszaka. Kialakul az a szokása, hogy nappal alszik, éjjel ébren van. S bár az állapot átmeneti, már ha csak rövidebb ideig is áll fenn, a szülők számára nagyon kimerítő lehet, megzavarja a napi rutint.

Vannak módszerek, amelyekkel segíthetünk a babának felismerni, mikor van nappal és mikor éjszaka. Korlátozzuk napközbeni szunyókálásai időtartamát. Tartsuk ébren kissé tovább a nap folyamán, amíg nappal van, így álmos lesz és este jól alszik majd.

Tippek a kisbabás lét alváshiányának kiküszöbölésére

Ki is vihetjük a természetes fényre a gyermeket, hogy segítsünk neki „visszaállítani a belső óráját”. Ha nem tudjuk kivinni, próbáljuk napközben az ablak közelében tartani erős fényben, este és éjjel pedig alacsony fényviszonyok mellett, sötét szobában.

Győződjönk meg róla, hogy alvóhelyén semmi sem zavarja a babát, nincsenek hangok vagy mozgás, ami miatt nem alszik.

2.A baba éhes

Egy szoptatott újszülött vagy kisgyermek gyakran ébred fel az éjszaka közepén, mert éhes. Mivel a tejet gyorsan megemészti, üres gyomrát több alkalommal meg kell tölteni éjjel is.

Az éhség és a szomjúság az egyik leggyakoribb oka annak, hogy nem alszik egy baba. Az étel nélkülözhetetlen számára, hogy növekedjen, vagyis nem célszerű megvonni tőle, csak hogy megváltoztassuk a szokásait. Ha csak néhány órája evett is, fontos ellenőrizni, nincs-e szüksége ételre. Ha úgy érezzük, a baba túl gyakran vagy túl sokat eszik, érdemes konzultálni a gyermekorvossal.

Fotó: 123rf.com

3.A baba nem érzi jól magát

Egy újszülött sok mindenre érzékeny, s mindig történik valami a szervezetében. Előfordulhat, hogy jön a foga, megfázott, allergiás, de emésztőrendszeri problémája is lehet. A felnőttekhez hasonlóan a gyerekeknek is kihívást jelent úgy nyugodtan aludni, hogy valami nincs rendben. Testükkel csavarodhatnak, hogy kellemetlenség-érzésüket kifejezzék, de ha a baba fájdalmat érez, azonnal keressük fel gyermekorvosunkat és vizsgáltassuk meg a gyermeket.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.