Miért ébredek folyton hulla fáradtan?

Nem szokatlan, hogy az ember kissé kókadtan ébred. Sokak számára ez nem olyan dolog, amit egy csésze kávé vagy egy zuhany ne tudna helyrehozni.

Ha azonban rendszeresen fáradtan ébred, különösen, ha egész nap fáradtnak érzi magát, akkor valami másról lehet szó.

Íme, néhány gyakori oka a fáradtan ébredésnek:

Alvási tehetetlenség
Jó eséllyel a reggeli álmosságot csupán alvási tehetetlenség, ami az ébredési folyamat normális része. Az agy jellemzően nem ébred fel azonnal alvás után. Fokozatosan tér át az éber állapotba. Az átmeneti időszak alatt előfordulhat, hogy bágyadtnak vagy zavartnak érzi magát. Ha nem vigyáz, könnyen visszaaludhat. Az alvási tehetetlenség lelassítja a motoros és kognitív képességeket, ezért néha úgy érzi, hogy ébredés után azonnal még nem tud semmit sem csinálni. Az alvási tehetetlenség néhány perctől akár több mint egy óráig is eltarthat, bár általában 15-60 percen belül javul.

Ha az elalvást követő néhány órán belül hirtelen felébred mély álmából, és zavarodott állapotban van, akkor alvási mámorban szenvedhet.

A zavaros ébredésnek is nevezett alvási részegség olyan alvászavar, amely megkerüli az inerciafázist. Egy epizód akár 30-40 percig is eltarthat. Előfordulhat, hogy nem is emlékszik rá, hogy megtörtént, amikor telje felébred, hogy elkezdje a napot.

Az alvási inercia vagy alvásrészegség tüneteit nagyobb valószínűséggel tapasztalja, ha:

  • nem alszik eleget
  • hirtelen ébred mély álomból
  • a szokásosnál korábban állítja be az ébresztőt

Az alvási részegséget a műszakos alvászavar, az obstruktív alvási apnoe és a cirkadián ritmusú alvászavar bizonyos típusai is súlyosbíthatják.

Kék fény expozíció


A kék fény minden olyan mesterséges fény, amely kék hullámhosszt bocsát ki, nem feltétlenül rossz dolog. Nappali fényben fokozza az éberséget és javítja hangulatot. De nem ezt a hangulatot akarjuk elérni, amikor lefekvés előtt állunk. Az energiatakarékos világítás és az elektronikus képernyők megnövelték a kék fénynek való kitettségünket, különösen napnyugta után.

A kék fény, -jobban, mint más fénytípusok- elnyomja a melatonin kiválasztását, azét a hormonét, amely segít szabályozni a szervezet cirkadián ritmusát, vagyis az alvás-ébrenlét ciklusát. Ez megnehezíti a jó minőségű alvást, ami miatt másnap reggel fáradtnak érezheti magát.

MIT TEHET
Hogy csökkentse a kék fény hatását:

  • Lefekvés előtt két-három órával kerülje a képernyő előtt töltött időt.
  • Használjon éjszaka halvány vörös fényt, amely nem gyakorol olyan erős melatoninszint-csökkentő hatást a cirkadián ritmusra.
  • Napközben legyen ön körül erős fény.
  • Használjon kékzáró szemüveget éjszaka, vagy kék fényt szűrő alkalmazást, ha éjszaka is elektronikai eszközöket kell használnia.

Foto:123rf.com

Étkezési és ivási szokások


Amit lefekvés előtt fogyaszt, az ébren tarthatja éjszaka, és fáradtnak érezheti magát reggel.

Túl sok koffein
A koffein természetes stimuláns, amely elősegíti az éberséget.

A túl sok koffein fogyasztása napközben, vagy túl közel a lefekvés idejéhez előfordulhat:

  • megnehezítheti az elalvást
  • megnehezítheti az átalvást
  • növelheti az éjszakai mosdóba járások számát

A kávé, a csokoládé, bizonyos teák és üdítőitalok mind koffeint tartalmaznak. A koffein bizonyos gyógyszerekben is megtalálható, beleértve néhány vényköteles és vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszert.

Rossz alvási környezet


A rossz alvási környezet nagy hatással lehet az alvás minőségére.

Matracproblémák
Ha a reggeli fáradtságot merevség vagy fájó testrészek is kísérik, a matrac lehet a hibás. A közepesen kemény matrac a legjobb. A matrac kora is számít. Egy 2009-es kis tanulmány szerint a résztvevők jobb alvásminőségről és kevesebb reggeli fájdalomról számoltak be, miután új matracon aludtak.

A matracok gyakori allergéneknek is otthont adnak – mint például a poratka, amely éjszakai tüsszögést és köhögést okozhat, különösen az allergiás és asztmás embereknél.

Túl hideg vagy túl meleg hálószoba
A túl meleg vagy a túl hideg nyugtalanságot okozhat, és megnehezítheti az elalvást. A személyes preferenciáknak szerepet kell játszaniuk a hálószoba hőmérsékletét illetően, de a Cleveland Clinic szerint a hűvösebb szoba jobb, ha kényelmes alvásról van szó. Ha még mindig nehezen alszik el, a lábak melegítése zokni viselésével segíthet az erek tágításában és a belső termosztát beállításában. Egy 2007-es tanulmány szerint azok a felnőttek, akik zoknit viseltek az ágyban, gyorsabban tudtak elaludni.

Zajok
Még ha Ön az a fajta ember is, aki képes elaludni a tévé mellett, a zaj akkor is nagy hatással lehet az alvás minőségére. A háttérzajok csökkentése segíthet növelni az éjszakánként eltöltött mély alvás mennyiségét, és csökkentheti az éjszakai felébredések számát.

Mi a fene történik? Két szó: alvásparalízis démonok

Gyakori vizelés
Ha túl sokat iszik lefekvés előtt, akkor az éjszaka folyamán gyakran kell felkelni, hogy vizeljen. Ez bizonyos helyzetekben akkor is előfordulhat, ha sok folyadékot tart vissza. A túlzott éjszakai vizelés, más néven noktúria, szintén lehet egy alapbetegség jele. Ha továbbra is éjszakánként kétszer vagy többször ébred fel vizelésre, miután korlátozta, hogy mennyit iszik lefekvés előtt, beszéljen orvosával.

Alvászavarok


Ha úgy tűnik, hogy semmi sem segít a reggeli álmosságán, akkor lehet, hogy nem diagnosztizált alvászavarban szenved. Az alvászavarokat egészségügyi szakembernek kell diagnosztizálnia és kezelnie, aki valószínűleg alvásvizsgálatra fogja kérni Önt.

Alvási mozgászavarok
Az alvási mozgászavarok olyan állapotok, amelyek alvás előtt vagy közben mozgást okoznak, ami megnehezíti az elalvást vagy az átalvást.

Néhány gyakori alvási mozgászavar a következő:

Nyugtalan láb szindróma, amely kellemetlen érzéseket okoz a lábaiban, és erős késztetést arra, hogy megmozgassa őket, ami alvás közben felerősödik.
Periodikus végtagmozgászavar, amely a végtagok hajlítását, rángását vagy rángatózását okozza alvás közben. A mozgások 20-40 másodpercenként jelentkezhetnek, és akár egy órán át is tarthatnak.
bruxizmus, amely a fogak alvás közbeni összeszorításával vagy csikorgatásával jár.

A fáradt ébredés gyakran orvosolható néhány változtatással az alvási szokásokban és a koffein vagy az alkohol fogyasztásának csökkentésével. Ha úgy tűnik, semmi sem segít, a legjobb, ha orvoshoz fordul, hogy ellenőrizze, nincs-e valamilyen háttérbetegség.

 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.