Mi is az a narkolepszia?

Mi a narkolepszia?

narkolepszia genetikai hátterű betegség, amely az alvászavarok egyik különleges formáját képviseli, mind az alvást, mind az ébrenlétet érintő összetett szabályozási zavar.

A betegség előfordulási gyakorisága alapján Magyarországon 5000 narkolepsziás beteg él, melynek azonban csak töredékét ismerték fel és kezelik. A betegség gyakran nem diagnosztizált, vagy téves diagnózis születik.

nappalialvas-narkolepszia

Foto:pixabay.com

A narkolepszia tünetei:

  • állandó fáradékonyság, túlzott aluszékonyság, vagy kényszeres elalvás formájában jelentkező erős nappali alváskésztetés, aluszékonyság, nappali alvásrohamok.

  • cataplexia: pozitív vagy negatív érzelmek kiváltotta átmeneti izomgyengeség, az izmok tónusának rövid ideig tartó elvesztése
  • hypnagog hallucináció: általában fenyegető tartalmú, álomszerű élmények, melyek főleg az elalváskor jelentkeznek.
  • alvásparalízis: akaratlagos mozgás képtelensége. Jelentkezhet az alvás kezdetekor, az ébredések során, illetve a napközbeni alvásepizódokhoz társulva. Időtartama pár másodperctől néhány percig tarthat. A betegek a roham alatt nem képesek beszélni, hangot adni vagy a szemüket kinyitni. Eszméletüknél vannak, képesek környezetüket érzékelni, de nem tudnak vele kapcsolatot teremteni, jelzéseket leadni. Az egyéb tünetek közül kiemelendő az éberség csökkenése, aluszékonyság vagy álomittasság formájában.
nappalialvas2

Foto:pixabay.com

Ha a narkolepsziások álmosak és nem tudnak lefeküdni, félálomban is képesek automatikusan tovább tevékenykedni. Autóvezetéskor figyelmetlenek, s előfordul, hogy ismeretlen helyeken találják magukat. Gyakori az állandó nyugtalanság, tanácstalanság, másodlagosan kifejlődő pszichopatológiai jelenségeként reménytelenség, félelmek, kisebbrendűség érzése, hangulatzavar, szociális izoláció.

Narkolepszia kivizsgálása és kezelése

narkolepszia kivizsgálása az egyéb alvászavarokkal együtt elérhető a budai jóAlvás Központ magán-alváskivizsgálási központban. Neurológus, szomnológus (alvásszakértőnk) Dr. Vida Zsuzsanna. Az alvásproblémák kivizsgálása időpontfoglalással érhető el, várakozásmentesen, kellemes környezetben.

Kevesebbet alszik, hogy többet tanuljon, a vizsgákra készüljön, dolgozzon, hogy feljebb jusson a munkahelyi ranglétrán? Érdemes mérlegelni, mert úgy tűnik, hogy ez a módszer csak rövidtávon vezet eredményre. Idővel az alváshiány következményei miatt fog egyre távolabb kerülni a céljaitól.

Kellemest a hasznossal: az alvás jótékony hatásai

Forrás: Jóalvásközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.