Még mindig nem alszol?! – Íme a ludas! 2. rész

Az alvászavar bizony rossz hatással lehet nemcsak közérzetünkre, de koncentrálási képességünkre is. Egyszer-egyszer előfordul, hogy forgolódunk éjjel, ám ha ez gyakori, nem árt az okozójának utánanézni!

8.Húgyúti fertőzés: nem mindig vannak nyilvánvaló tünetei ennek a problémának. Sok esetben az alvászavar, a fáradtság jelzi. Egy gyors vizeletvizsgálat megerősítheti a fertőzés jelenlétét. Ellenszere az antibiotikum. A fáradtság gyorsan eltűnik a kezelést követően.

9.Cukorbetegség: megmagyarázhatatlannak tűnő kimerültség, fáradtság esetén teszteltessük le magunkat, nem vagyunk-e diabéteszesek. Abnormálisan magas vércukorszint esetén a cukor a véráramban marad ahelyett, hogy a test sejtjeibe jutna és energiává alakulna. Manapság a diabétesz hatékony ellenszere az életmódváltás, új étrend, mozgás, az inzulin-terápia és egyéb gyógyszerek.

10.Dehidratáció: az alvászavar, a fáradtság ennek jele is lehet. Elegendő folyadékot kell innunk minden nap – ha már szomjasak vagyunk, az a dehidratációt jelzi! Óránként két pohár víz ajánlott. Fizikai aktivitás előtt, után ennél is több szükséges, és mozgás közben sem árt vizet fogyasztani.

11.Szívbetegség: a mindennapos tevékenységek során jelentkező fáradtság sajnos szívproblémát is jelezhet. Ha nehéznek érzünk bizonyos tevékenységeket, melyeket régebben egyszerűen elvégeztünk, konzultáljunk orvosunkkal a lehetséges szívbetegségről. Életmód-változtatással, gyógyszerekkel, terápiás eljárásokkal ezen is lehet segíteni.

12.Éjszakai műszak: az éjjel, illetve váltott műszakban dolgozóknál gyakori lehet az alvászavar, hiszen munkarendjük megzavarja belső órájukat. Amikor aludnunk kell, zárjunk ki mindent, ami ezt zavarhatja: a szoba legyen sötét, csendes, megfelelő hőmérsékletű a nyugodt pihenéshez! Ha ezek után is baj van, célszerű orvos tanácsát kérni illetve valamilyen gyógyszert igénybe venni.

13. Étel-allergia: orvosok szerint a rejtett allergiák is fáradttá, kimerültté tehetnek. Esélyes, hogy erről van szó, ha a fáradtság mindig evés után jelentkezik. Étel-allergia teszttel segíthetünk magunkon, illetve azzal, ha mellőzünk bizonyos ételeket, melyek elfogyasztása után fáradtnak éreztük magunkat.

foto:pixabay.com

14.Súlyos fáradtság: 6 hónapnál is tovább tartó fáradtság-érzés esetén szó lehet krónikus fáradtság szindrómáról vagy a fibromyalgia lehetőségéről. A megmagyarázhatatlan kimerültség az egyik fő jelük. A problémára nincs fix gyógyír, de a napi menetrend megváltoztatása, jobb alvási szokások kialakítása, kíméletes edzésprogram elkezdése segíthet.

15.Enyhe fáradtság: ha ezzel találkozunk, és annak semmilyen egészségügyi oka nincs, a testmozgás mindig jó tanács. Feltölt energiával és egészségesek leszünk tőle!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.