Kockázatos, ha rendszeresen füldugóval alszol?

Valóban igaz lenne, hogy a füldugó gyakori használata fertőzést, fülcsengést vagy fejfájást okoz?

A hallójáratot jobb semmivel sem irritálni, ám a jó tanács ellenére mégis sok mindent teszünk bele: fülhallgatót, hogy zenét hallgassunk, hallókészüléket, hogy jobban halljunk, fültisztító pálcikát, hogy tisztítsuk, és füldugót a zaj ellen, amit nehéz elviselni. A zaj napközben is zavarhatja a munkavégzést, ám még ennél is bosszantóbb, ha éjszakai nyugodt pihenésünket gátolja meg párunk horkolása, vagy éppen a forgalom zaja. Észszerű és egyszerű megoldásnak tűnik, ha éjjelente füldugót teszünk a fülünkbe, hogy biztosítsuk a csendet az alváshoz.

Vajon káros-e ez a rendszeres használat, nem kell tartanunk attól, hogy fertőzést kapunk, a fülzsír felhalmozódik a hallójáratban, vagy sűrűbben fogunk szenvedni fejfájástól?

A legfontosabb tudnivalók a füldugók rendszeres használatához:

  • A fülünk öntisztuló szerv, hacsak nem termelődik kóros mennyiségű fülzsír, akkor a mindennapi tisztálkodás során fültisztító szer használata nélkül is tisztán tartható. A fülzsír magától kiürül a fülből, ám minden, ami fizikai gátat képez az útjának, az a fülzsír felhalmozódását eredményezheti. A füldugó tehát hajlamosíthat fülzsírdugó kialakulására. Ha minden éjjel használunk füldugót és bedugulás érzést tapasztalunk, érdemes szakemberhez fordulni, hogy ellenőrizze a hallójárat állapotát.
  • Fontos figyelembe venni a füldugó anyagát. A viaszos és szilikonos füldugók nem légáteresztőek, ezért benntartják a nedvességet a hallójáratban, mely ideális terep a kórokozók elszaporodásának. A szilikonos füldugó az arra érzékenyeknél allergiát és fülviszketést is okozhat. A habszivacs füldugók bár nagyon kényelmesek lehetnek, porózusak, ezért a felületükön és a belsejükben is megrekedhetnek a szennyeződések és a baktériumok. Ha a füldugónk elszíneződött, az azt jelenti, hogy a kórokozók elszaporodtak rajta, szóval cseréljük őket újakra.
  • Ha a füldugó irritációt okoz, nyomja a hallójáratot, vagy mikor kivesszük a fülünkből, sötét elszíneződést látunk rajta, forduljunk szakemberhez.
  • A füldugót soha ne nyálazzuk be, csak hogy könnyebben bemenjen a hallójáratba. Ez egyáltalán nem higiénikus, csak a szájüregi baktériumokat juttatjuk a fülünkbe.
  • Bár az eldobható, egyszer vagy néhány alkalommal használatható füldugók olcsóbbnak tűnnek, ha éjszakai nyugodt pihenésünk érdekében rendszeresen zajvédőt akarunk viselni, fülünk és hallásunk biztonsága érdekében érdemes jobb minőségű füldugót választani tartós hálótársul. Az Alpine SleepSoft füldugó számos olyan problémát kiküszöböl, mely más füldugóknál gyakran felléphet. Az Alpine füldugó hipoallergén, nem okoz allergiát, kényelmes, tökéletesen illeszkedik a fülbe, oldalt fekve sem zavaró, egész éjjel biztonságosan viselhető, és egyszerűen tisztítható.

Érdemes olyan füldugót választani az alváshoz, mely nem csupán kényelmes, de fertőzést, irritációt és gyulladást sem okoz.

Forrás: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.