Jól aludni allergiával is lehet!

Hogyan alhatnánk nyugodtan, ha allergiával küzdünk? Van valami módszer rá, hogy kipihentebbek legyünk? Amennyiben tüneteink rendszeresen zavarják alvásunkat, a környezetet kell kissé módosítanunk.

Az allergia zavarja az alvást

Az alvászavar cseppet sem kellemes dolog. A reggel nem frissen indul, hanem sokszor már azzal a gondolattal: mikor lesz vége, hogy pihenhessek? A kialvatlanság kedvetlenné, ingerültté tesz, ráadásul csökkenti koncentrálóképességünket, ami a munkában, tanulásban hátrányunkra válik.

Ha az alvásunkat allergiás problémák zavarják éjszakánként, néhány változtatás a környezetünkben segíthet. Különösen, ha poratkára, penészre vagy állatszőrre vagyunk allergiásak, nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy fekhelyünk környékét tisztán, allergén mentesen tartsuk. A hálószoba tisztasága mindenekelőtt! Lássunk néhány hatékony tippet.

1. ”Zárjuk be” ágyneműnket: a poratkák ellen jó védekezés, ha használunk zipzáras borítókat a párnára, matracra és a rugókra. Ha az ágyneműt mosni kell, olyan ágyneműre van szükségünk, amely magas hőfokon kimosható és megszárítható, nem tollból van. Szintetikus anyagokból készült ágyneművel jobban járunk, elkerül az alvászavar!

2. Kerüljük a szőnyeget! Kemény laminált, parkettás vagy járólapos padlóra érdemes lecserélni, mivel ezt könnyedén fel tudjuk mosni és eltüntethetjük róla a porszemcséket.

3. Használjunk az ablakra redőnyt: ezek takarják inkább az ablakot, és ne függönyök, mert utóbbiakban, különösen a nehéz kárpit típusúakban meggyűlik a por.

4. Mossuk ki a plüssállatokat: nem csoda, hogy alvászavar jelentkezik, ha plüssállatokkal vagyunk körülvéve. Komoly táptalajt jelentenek a poratkáknak, mégis gyakran észre se vesszük ezt a lehetőséget. Hetente ki kell mosni a plüssállatokat, magas hőfokon és meg is kell őket szárítani. Ha nem moshatók, akkor pedig egy műanyag zacskóba helyezve tegyük őket a fagyasztóba egy éjszakára. A magas hő, de az extrém hideg is megöli a bennük levő poratkákat.

5. A ventilátort ne működtessük: rossz ötlet az allergiában szenvedők környezetében, ugyanis a por összegyűlik a ventilátor tetején, és a bekapcsolással csak szétszórjuk a lakásban. Ez is oka lehet az alvászavarnak.

6. Csökkentsük a páratartalmat: párás környezetben jól megélnek a poratkák, törekedjünk arra, hogy a páratartalmat otthonunkban 50 százalék alatt tartsuk. Használjunk párátlanítót és tartsuk zárva az ablakokat.

7. Fontoljuk meg légkondícionáló használatát: ha ablakba helyezett légkondícionálónk van, győződjünk meg róla, hogy jól van beállítva, keringteti a levegőt a lakáson belül, és nem nedves levegőt juttat be kívülről. A szezonális allergiával küzdő embereken ez is segíthet. Ugyanakkor a légkondícionáló egységek is penészt gyűjthetnek, megfelelően tisztán kell őket tartanunk a jó alvás, az allergiamentes környezet érdekében!

8. Egy HEPA-filter segíthet a hálószobában – ez a kis, hordozható egység „rabul ejti” a poratkákat, az állatszőrt, a pollent és egyéb allergéneket. Ha légszűrőt és levegőtisztítót alkalmazunk, győződjünk meg róla, hogy nem termelnek ózont, utóbbi ugyanis súlyosbítja az asztma tüneteit.

9. A háziállatokat messziről szeressük! Ez nem azt jelenti, hogy nem szeretgethetjük meg őket. De legyen saját alvóhelyük! Az alvásunkat nem zavarhatja a jelenlétük – az alvászavar egyik fő oka éppen az ő szőrük lehet allergia esetében. Számos allergiában szenvedő ember megengedi, hogy kedvence a saját ágyában aludjon. A kutyák, macskák, a hörcsögök, egerek, tengeri malacok és egyebek nem valók az ágyba. Ha legalább a hálószoba tiszta marad, jelentősen csökken annak az esélye, hogy állatszőr szálljon a levegőben.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.