Jobb alvás: mikor célszerű ehhez a meleg fürdő?

Nem teljesen mindegy, mikorra időzítjük

Régi módszer a jobb alvás eléréséhez a kellemes, meleg fürdő lefekvés előtt. Javítja a pihenést. De mikor a legjobb megfürdeni vagy lezuhanyozni? Egy új tanulmány kiderítette.

Azok számára, akik küzdenek a megfelelő mennyiségű pihenésért éjszakánként, számos tipp áll rendelkezésre, hogy javítsanak alvásminőségükön. Közéjük tartozik a testmozgás és a megfelelő körülmények megteremtése is: hűvös szoba, csend és sötét, illetve az alkohol kerülése.

Egy jó meleg fürdő vagy zuhany igazi felüdülés egy fárasztó nap után, s szintén ismerten javítja a pihenés minőségét. Ennek oka az, hogy segít ellazulni, illetve testhőmérsékletünk leesik a fürdést követően, s ez hozzájárul a jobb alváshoz.

Egy új tanulmány azonban azt is kiderítette, hogy nem teljesen mindegy, mikor vesszük azt a meleg fürdőt.

Foto:123rf.com

A Shahab Haghayegh, biomedikus mérnöki tanszék doktori kutatója vezette kutatócsoport az Austin-i Texasi Egyetemről azt vizsgálta ki, mi a legideálisabb időpont a fürdéshez a jobb alvás érdekében.

Haghayegh és kollégái 5.322 tanulmányt tekintettek át olyan adatbázisokból, mint a PubMed, CINAHL, Cochran, Medline, PsycInfo és a Web of Science. Eredményeiket a Sleep Medicine Reviews szaklapban közölték.

A kutatók a „vízalapú passzív testfűtés” hatásait elemezték számos alvásminőségi mutató esetében: ezek az ún. alvási késleltetés (sleep onset latency – SOL), ébredés az alvás után, teljes alvási idő, alvás hatékonyság, lassú hullám és szubjektív alvásminőség.

A hosszabb alvási késleltetés – vagyis, hogy mennyi ideig tart elaludni – az alvás-elégedettség standard mérőszáma. Az alváshatékonyság szintén az alvás mérésének hagyományos módja, mely elválasztja egymástól azt az időt, melyet a személy alvással tölt, attól, amelyet összességében az ágyban tölt, mínusz a SOL.

Végül, a lassú hullám alvás leírja az alvás legmélyebb fázisát, melyet sokan kritikusnak tartanak a tanulás és a memóriakonszolidáció szempontjából.

fürdő

Foto:123rf.com

Meleg fürdő 1-2 órával alvás előtt

Úgy tűnik, az eredmények szerint 1-2 órával elalvás előtt célszerű meleg fürdőt venni. A zuhanyzás vagy fürdés hosszának nem kell többnek lennie 10 percnél az előnyök érdekében.

Ez lehűti a testet, javítja a vérkeringést a törzstől a perifériáig, azaz a kezekig és a lábakig.

A meleg fürdő vagy zuhany 1-2 órával elalvás előtt javítja a hőmérsékleti cirkadián ritmust, segítve az embert az elalvásban, amely így gyorsabban történik meg és az alvásminőség is javul – írták a tanulmány szerzői.

Áttekintve az összes tanulmányt, jelentős eltéréseket észleltünk a megközelítések és a megállapítások tekintetében – jegyezte meg Haghayegh.- Az egyetlen módja annak, hogy pontosan meghatározzuk, valóban elérhető-e a jobb alvás, minden múltbéli adatra, úgymond, új lencsén keresztül kellett néznünk”.

Hozzátette: a meleg fürdő vagy zuhany valóban komoly különbséget jelent a teljes alvásminőség terén.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.