Így függ a hormonoktól az alvásunk

Az éjszaka és a nappal váltakozása a hormonrendszer működésére is hat, amely így nem csak az anyagcserét, hanem a hangulatot és a teljesítményt is befolyásolja. Evolúciós magyarázata van, hogy a napi rutint nagyrészt a hormonok napszaki ritmusa alakítja: mindig is nappal voltunk aktívabbak.

 

Reggel hat és hét óra között megnő az aktivitást segítő adrenalin és noradrenalin szintje, a fény hatására pedig csökken a jó alváshoz szükséges melatonin hormon termelődése, ezért ekkorra célszerű időzíteni az ébredést.

Az első étkezést legjobb reggel  elfogyasztani, mert a tápanyagok lebontását segítő fő stressz hormon, a kortizol szintje reggel tetőzik. De önmagában ez nem elég, fizikai aktivitás is kell a bevitt energia elégetéséhez. A kortizol egyébként az idegrendszer éberségéért és az izomzat tettrekészségéért is felelős, a vércukorszintet is megemeli, hogy több tápanyag jusson a sejteknek, izomzatnak. Számos hormon segít tehát reggel elindítani a napot.

Fotó: 123rf.com

 

A hormonális hatások következtében hajnali egy és három óra között jelentős vérnyomásesés lép fel, ezért ekkor legnagyobb a szívroham kockázata. A kora reggeli órákra azonban kiegyenlítődik a vérnyomáskilengés, így ez az időszak már a testedzésre is alkalmasabb, napközben pedig már bármikor lehet sportolni.

A tanuláshoz, az ismeretek elmélyítéséhez a késő délutáni időszak az ideális, a kognitív funkciókat befolyásoló hormonok, így az adrenalin szintje ilyenkor erre a legalkalmasabb. hívja fel a figyelmet dr. Lakatos Péter, Az I. Sz. Belgyógyászati Klinika professzora.

alvás, ébredés

Foto:123rf.com

Előfordulhat kivétel is, ha például valaki éveken át sokat utazik az iskolába és reggelente útközben tanul, valószínűleg később is könnyebben végez majd szellemi munkát kora reggel.

A növekedési hormon szintje éjszaka a legmagasabb, az alvás pedig ennek szerepét erősíti. A növekedési hormon a testmagasságon kívül az izomtömeg növekedését is szabályozza, ezért jobb, ha a felnőttek is éjjel alszanak. Ezt a kortizol hormon alacsony szintje is segíti, mely éjfélkor a legalacsonyabb.

Hízlal a kevés alvás?

Bár a hormonális bioritmus genetikailag kódolt, nagyobb időeltolódás vagy huzamosabb időn át végzett váltott műszakú munka esetén módosulhat. Ez az egész szervezetre negatív hatással van, mert ellentétes a belső óra természetes ritmusával. Ha máskor nem, legalább hosszabb szabadság alatt érdemes nappal ébren lenni, éjszaka pedig pihenni. Ha pedig az időeltolódás miatt nem tudnak átállni a nappali ébrenlétre, ajánlott az éjszakai alvást segítő melatonin hormont tablettával pótolni, mert ennek hiánya más hormonok működésében is zavart okozhat.

Forrás: Femiramis


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.