Így ébreszd fel magad reggelente, amikor hulla fáradt vagy

Fel a fejjel!

Az ébresztőóra megszólalása utáni első néhány perc nagy küzdelem. Kényelmes helyzetben vagy, és olyan otthonosan érzed magad a takaró alatt, és aztán… beüt a valóság: Ideje felkelni.

Néha az egyetlen dolog, ami ki tud csalogatni az ágyból, az egy csésze forró (vagy jeges) kávé gondolata. De ha ez nem működik, és végül nap mint nap későn érsz haza, itt az ideje, hogy kipróbálj néhány új módszert arra, hogyan ébreszd fel magad reggelente.

Miért van az, hogy néhány embernek eleve nagyon nehezen megy a reggeli felkelés?

Dr. Navya Mysore, a One Medical Group alvásra szakosodott orvosa szerint ennek több oka is van. Az esti nehezebb vacsora, az alkoholfogyasztás vagy a képernyők bámulása lefekvés előtt befolyásolhatja az alvás minőségét, ami miatt reggel különösen álmosnak érezhetjük magunkat. Még az időjárás is problémát jelenthet: télen a hideg hőmérséklet és a sötét reggelek valóban megnehezítik a felkelést – és ezt nem csak “úgy érezzük”, ez tény.

A pihenésnek 7 típusa létezik az alváson kívül – Melyikre van leginkább szüksége?

Az is lehet, hogy a hálószoba dekorációját is érdemes újragondolni. A vastag sötétítők nagyszerűek az alváshigiénia szempontjából, különösen, ha nehezen alszol el, de reggel sokkal nagyobb kihívást jelent kikelni az ágyból, mert szó szerint nem jön be fény az ágyba – mondja Dr. Mysore. (A kora reggeli fény fontos a könnyebb ébredés szempontjából.

Azt, hogy valaki reggelente még ha fáradt is, könnyen kiugrik az ágyból, vagy egész éjjel fent marad, a test cirkadián ritmusa határozza meg. Viszont az éjszakai baglyokból is lehet korán kelő pacsirta- csak nem egyik napról a másikra. Ha apró változtatásokat eszközölsz a reggeli és esti rutinodban, és következetes leszel, az segíthet neked, hogy elérd ezt a célt.

Íme 12 szakértő által jóváhagyott tipp, hogy minden napot jobblábbal kezdjünk.

1. Kezdd azzal, hogy rendbe teszed az éjszakai rutinodat.

Minden este gondoskodj arról, hogy rendesen lehiggadj. Kövesd ezeket a tippeket a jobb alvás érdekében:

  • Tegyél le minden gépet, telefont legalább két órával lefekvés előtt. És ne használd őket, amikor az éjszaka közepén felébredsz.
  • Kezeld a horkolási problémákat vagy az alvási apnoét, ha van ilyen.
  • Korlátozd az alkoholt este.
  • Tartsd a hálószobádat hűvösen és csendben.

2. Fektess be egy jó ébresztőórába.
A legjobb, ha csatlakoztatható a telefonodhoz, így testre szabhatod a funkcióit, például a fény fajtáját, a színt, a zenét és a hangokat. Még azt is beállíthatod, hogy fokozatosan kapcsoljon be 20-30 perccel az ébresztés előtt, hogy lágyabb ébresztést kapj.

3. Tedd a telefonod vagy az ébresztőórát a hálószoba másik oldalára.
Bármilyen ébresztőt is választasz, próbáld meg az ágyától távolabb elhelyezni. Így “kénytelen leszel felkelni az ágyból”, hogy kikapcsold. Aztán, ha már felkeltél, sokkal valószínűbb, hogy azt fogod gondolni: “Oké, a legnehezebb részen túl vagyunk. Most már csak el kell kezdenem a reggelt”.

4. Minden nap állítsd be az ébresztőt néhány perccel korábbra.
Ha megszoktad, hogy sokáig alszol, kezdd kicsiben. Minden nap 10 perccel korábban állítsd be az ébresztőt, mint ahogyan általában felébrednél. Néhány hét alatt egyre jobban fogod érezni magad a korábbi keléskor.

5. Minden nap ugyanabban az időben kelj, még hétvégén is.
Könnyű megérteni a vonzerejét annak, hogy a szabadnapokon szeretnél néhány extra órát aludni. De ha később ébredsz, az csak árthat neked, ha megpróbálsz rászokni a hétköznapi könnyebb ébredésre. Maradj következetes a jó eredmény érdekében.

alvászavar

Foto:123rf.com

6. Próbálj ki különböző módokat az ágyból való felkelésre.
Ha újragondolod, hogyan kelsz ki az ágyból, az segíthet, hogy beinduljon a reggeled. Ledobhatod a takarót rögtön az ébresztőóra megszólalásakor. Vagy ha ez túlságosan megrázó, próbálj ki egy fokozatosabb megközelítést. Először a lábfejed takard ki, majd a lábad, végül pedig a törzsed. Néhány perc múlva a testhőmérsékleted alkalmazkodni fog, és könnyebb lesz felkelni.

7. Igyál egy pohár vizet reggelente.
Reggel gyakran annyira dehidratáltak vagyunk, és ettől nagyon letargikusnak érezhetjük magunkat. Szóval kelj ki az ágyból, tedd a lábad a földre, hogy földhözragadtabbnak érezd magad, majd igyál egy pohár vizet. Ez segít felébredni és hozzáad a teljes napi folyadékbevitelhez is – egy igazi win-win ötlet.

Foto:123rf.com

8. Mozogj, amilyen hamar csak tudsz.
Nem mindenki a reggeli edzés híve, de az edzés vagy a test megmozgatása, legalábbis ha csak nyújtásról van szó, nagyon hasznos a nap indításához.

9. Előző este készítsd ki a reggeli rutinodhoz szükséges dolgokat.
Próbáld meg előző este kiválasztani a ruhádat, vagy helyezd el az ágyad közelében azokat a tárgyakat, amelyeket minden reggel használsz. Ennek azonban nem szabad stresszesnek lennie, vagyis a munkahelyi laptopodat, amely tele van megválaszolandó e-mailekkel, nem szabad használni. “Hanem valami olyasmit, ami segít abban, hogy elkötelezettnek érezd magad a napod indításához” – mondja Dr. Mysore.

 

 

 

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.