Igaz, hogy az alvás minősége javul a korral?

A közhiedelemmel ellentétben az idősek mégsem alszanak rosszul, sőt megállapították, hogy az életkorral javul az emberek alvás minősége: legalábbis erre jutottak 150 000 ember kikérdezése alapján amerikai kutatók.

Az alvás minősége javul az évekkel?

A Sleep című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint, a nyolcvanas éveikben járó válaszadók értékelték a legjobbnak alvásuk minőségét, közülük panaszkodtak a legkevesebben alvászavarokra. Felmérésükben összesen mintegy 150 000, véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdeztek meg telefonon keresztül a Pennsylvaniai Egyetem kutatói.

alvas2

A válaszok alapján arra jutottak, hogy negyvenes éveikben némiképp romlik az emberek alvásminősége, ám a következő évtizedben már újra javul. Kiderült, hogy az alvás minőségét az egészségi állapot erőteljesen befolyásolja, ám önmagában a magasabb életkor nem rontja – idézte a szakértőket a BBC hírportálja.

Az alig egy hétig tartó alvásproblémának is lehetnek kellemetlen következményei, a hosszú időn át tartó elalvási vagy átalvási nehézségek pedig súlyos egészségügyi panaszokhoz vezetnek.

A jó alvás tanulható! Bemutatunk egy módszert

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.