Horkolás, eldugult orr és szüntelen köhögés – Mi állhat a háttérben?

Manapság igen gyakoriak az elhúzódó felső légúti gyulladások, egyre több ember életét nehezíti a horkolás, ami bizony egyet jelent azzal, hogy kevés figyelmet szentelünk orrunk egészségének.

Ezek a tünetek megkeserítik a mindennapjainkat, a szakértő azonban azt állítja, hogy szerencsére a lézersebészeti eljárások megoldást nyújthatnak rájuk!

Méltatlanul keveset foglalkozunk az orrunk egészségével

A levegő szennyezett, szervezetünk pedig egyre jobban allergizálódik. Emiatt alakulnak ki az idült, elhúzódó légúti gyulladások. Gondoljunk csak a tartóssá váló köhögésre, az ingerköhögésre, a száraz köhögési rohamokra vagy a garatban csorgó váladék érzésére. Mindennek egy szélsőséges megnyilvánulási formája az, amikor az embernek már teljesen bedugul az orra.  Ezen kívül gyakoriak a különféle fülproblémák (füldugultság érzés, fülpattogás) és fejfájásra való hajlam is. Mi pedig nem is gondolnánk, hogy e panaszok mögött állhat akár az orrunk is. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy saját magunk érdekében fordítsunk kellő figyelmet testünk jelzéseire.

horkolas1

Horkolás, orrcsepp függőség, közösségbe kerülés – majdnem minden családot érint valamelyik probléma!
A fentieken kívül meg kell említenünk még 3 nagyon sűrűn előforduló problémát: a párkapcsolatot romboló horkolást, a gyermekeket sújtó közösségbe kerülést és az orrcsepp függőséget.

  •         Kevesen tudják, hogy orrcsepp függőség akkor alakul ki, hogyha az orrkagylóban lévő hajszálerek rendellenesen kitágulnak, az orrkagylók megduzzadnak, az orrüreg pedig beszűkül. Emiatt a beteg nem kap rendesen levegőt, csökken az agy oxigénellátottsága, fáradékony, aluszékony lesz, ráadásul ilyenkor a pszichikai és fizikai teljesítőképesség is egyre csökken. Az érösszehúzó hatású szerek, például az orrcseppek, csak fellazítják az orr működését, ezért egy hétnél tovább nem is érdemes ezeket alkalmazni.
  •         Horkolás férfiak esetében akkor jön létre, amikor a lágy szájpadlás és a nyelvcsap idővel lazábbá válik, s ennek a területnek a berezonálása egy horkoló hangot eredményez alváskor. Hölgyeknél a kiváltó ok inkább az orrjáratok beszűkülése lehet, ami  általában a hormonháztartás változásakor következik be. De a túlsúly is eredményezhet nehezebb légzést, horkolást!
  • Hányszor hallottuk már, hogy a gyermekek közösségbe kerülve folyamatosan légúti gyulladásokkal küszködnek. Ha a nyirokszövet az orrgaratban megduzzad, az akadályozhatja a fülkürt funkcióját is. Ilyenkor a középfülben a légnyomás lecsökken, s ha ez hosszabb ideig fennáll, akkor a gyermeknek halláspanaszai lesznek. Egyik középfülgyulladást a másik követi; a gyermek gyakorlatilag nem tud kilábalni a betegségekből.

A lézersebészeti eljárások megoldást nyújthatnak!

Az említett problémák igencsak megkeserítik a hétköznapokat, de szerencsére sok olyan betegség van, amit lézerrel ma már lehet gyógyítani”- árulta el Dr. Medveczki Zoltán, a Fabian Clinic fül-orr-gégész, lézer sebész szakértője. „Nem kell napokat kórházban tölteni, a regenerálódási időszak is gyors. A horkolás, orrcseppfüggőség, orrpolip betegség például kiváltképp egyszerűen szüntethető meg lézerrel. Jó tudni, hogy gyerekek esetében például a garatmandulák kisebbítése, orrmandulák kivétele lézer segítségével vérzésmentességet és szövődménymentesebb gyógyulást biztosít!”

Az alvás minősége az egész életed minőségére hat. Mégis sokan vannak, akik egyszerűen nem tudnak elaludni, vagy többször is felébrednek éjszaka. Lehet, hogy azért, mert elkövetik ezeket a hibákat?

A jó alvás érdekében tiltott esti teendők

Tehát ha bármilyen panasz huzamosabb ideje fennáll nálunk vagy gyermekünknél, mindenképp érdemes felkeresni egy orvost. Már 15-20 perc alatt konkrét képet lehet kapni a szervezet állapotáról, és akár meg is kezdődhet a kezelés. Ne vegyük félvállról az orrunk egészségét!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.