Hogyan lehet leszokni az altatókról?

Az altatók szedése esetében is fennáll az a tartós gyógyszerszedés estén jelentkező  veszély, hogy egyre nagyobb adagra van a szervezetnek szüksége ahhoz, hogy a kívánt hatást elérje.

Már akkor is hozzászokásról beszélünk, ha napi 1 vagy 2 szem altatót veszünk be, jól alszunk tőle, de néha, egy-egy nehezebb nap után 2, 3 vagy 4 szemre van szükség ahhoz, hogy el tudjunk aludni.

Fotó: 123rf.com

Gyakran az emberek ekkor (3-4-5 szem altató szedése esetén vagy 1-2 szem altató + alkohol) szembesülnek azzal, hogy rászoktak a gyógyszerre. Vagyis függővé váltak. Természetes reakció, hogy az ember, ilyenkor önmagától elborzadva azonnal abba akarja hagyni és aznap este nem vesz be egy szem altatót sem. Ha hosszú ideig (sok héten át, hónapokig vagy évekig) szedett valaki altatót és hirtelen abbahagyja, az nagyon erős elvonási tünetekre számíthat. Ezek a tünetek akkor is jelentkeznek, ha az altató adagját fokozatosan csökkenti valaki.

A tüneteket lehet enyhíteni, léteznek nyugtató technikák, amivel a szorongást, a pánikrohamokat szinte azonnal csillapítani lehet. Van olyan étrend, ami csökkenti a puffadás kellemetlen tüneteit (a puffadás, gyomorpanaszok is az elvonási tünetekhez tartozhatnak). Tehát a tüneteket kikerülni valószínűleg nem tudjuk, de lehet segíteni abban, hogy hogyan csökkentsük vagy tegyük kibírhatóvá a hatásukat

8 tipp, hogy könnyebben viseljük a leszokás időszakát

1, Fogadd el, hogy most nyugtatókra, szornogáscsökkentőkre szorulsz. Álmatlanság ellen szedjük ezeket a szereket – és utáljuk magunkat ezért.

Fotó: 123rf.com

A bűntudat, a kisebbrendűségi érzés („gyenge vagyok, nem tudok gyógyszer nélkül aludni sem”, „meddig kell még ezt szednem, nem tudok leszokni”) nem segít a leszokásban. A türelmetlenség meg pláne nem. Volt vagy van egy olyan időszak az életedben, amikor szükséged volt ezekre a szerekre. Ez nem baj. Egész biztosan le fogsz tudni szokni, de csak ha nem sürgeted a folyamatot. A leszokás kulcsa ugyanis a fokozatosság és a lassú csökkentés.

Foto:123rf.com

2, A leszokás egy folyamat. Mindenkinél különböző időt vesz igénybe, míg az elvonási tünetek teljesen elmúlnak. Ezt az időt türelmesen ki kell várni. Az idegsejtek, az idegrendszer regenerálódását nem tudod siettetni, a kulcsszó itt a türelmes várakozás.

Foto:123rf.com

3, A saját helyzetedet nehezíted, ha „csak úgy” belevágsz a leszokásba. Azért szedted az altatót, mert nem tudtad mihez kezdj az álmatlansággal. Sokkal könnyebb lesz letenni a gyógyszert, ha előbb megtanulsz egy vagy több olyan módszert, amivel felvértezve már nem taglóz le a szorongás, az alvászavar vagy a pánik.

Ébren lenni az éjszaka közepén meglehetősen bosszantó érzés. Elképzeljük, mennyire használhatatlanok és fáradtak leszünk másnap – „megalapozza” a napunkat. Mit tehetünk ellene?

9 tipp, amivel megelőzhetjük az álmatlanságot

4, A leszokás nemcsak egy folyamat, hanem egy projekt, amit nem szabad egyedül csinálnod. Először is olvass utána az elvonási tüneteknek és olvastasd el ezeket a családtagjaiddal is. Meg a barátaiddal – hogy mire számíthatnak veled kapcsolatban (pl. lehet, hogy feszült leszel és ingerlékeny, esetleg sírós vagy éjszaka nem tudsz majd aludni). Fontos, hogy a környezeted mindenben támogasson és elismerje kűzdelmeid fontosságát. Még fontosabb, hogy te magad tisztában legyél vele, hogy hősiesen kűzdesz és nap nap után állod a sarat az elvonási tünetekkel szemben – hol jól tűröd, hol kevésbé, de hős vagy és minden nap büszke lehetsz magadra ezért.

Foto:123rf.com

5, Ha elvonási tüneteket tapasztalsz, ne ess pánikba. Ha ellenállsz, avval nem segítesz magadnak, fontos, hogy tudd, hogy a tünetek nem betegség következményei, hanem a gyógyszerelvonásra reagál így a szervezeted. Bármit is tapasztalsz, tudnod kell, hogy a gyógyulás útján jársz. A tünetek idővel elmúlnak, még ha úgy is érzed, túl sokáig várat magára a tisztulás.

 

6, Ha teljesen letaglóznak az elvonási tüneteid és nehéz velük bármit is kezdeni (pl. akut szorongás, egymás után több ébren töltött éjszaka), akkor keress magadnak egy szakembert, akinek vannak tapasztalatai a leszokásról és támogatni tud téged ebben.

 

7, Nagyon ritkán, de van olyan helyzetamikor a csökkentett dózisról (amit nagy melóval letornáztál a nagyobb dózisról kisebbre) vissza kell térni nagyobbra, mert olyan élethelyzetben vagy, hogy a leszokás nem időszerű, de aztán eljön az az időszak, amikor úgyis megléped.

Fotó: 123rf.com

8, Állítsd fel a prioritásokat. Ha azért, és csak azért szedsz altatót, hogy kialudd magad, hogy bírd a nai megterhelő munkát, akkor rossz úton jársz.
Egy lélekölő munkahely, ahol rendszeresen túlhasználják és túlterhelik a dolgozókat, hosszú távon mentálisan megbetegít. Ilyen munka esetén érdemes a leszokás legnehezebb heteiben szabadságot kivenni. Vagy akár nem teljesen leszokni, hanem hébe-hóba, üzleti utak, ügyelet alkalmával alkalmanként (de tényleg csak alkalmanként) 1-1 szemet bevenni, hetente maximum 1-szer.

 

Tippek:alvasguru.hu

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.