Hogy dugjam a gyereket ágyba? – 9 tipp

A szülők nagyon jól tudják, mennyi mindent megtesz csemetéjük azért, hogy csak kicsit tovább maradhasson fenn – 9 trükk azonban segíthet, hogy megkapja az ajánlott alvásmennyiséget.

Gyerekek és az alvás

A kisgyermekes szülőknek nem kell bemutatni, hogyan igyekszik húzni az időt csemetéjük esténként – még nem szeretne aludni, ezért mindent megtesz, hogy csak egy kicsit tovább ébren maradhasson. A kanadai, Montreal-i McGill egyetem pszichológiai professzorasszisztense, Reut Gruber tanulmánya kimutatta, hogy egy gyermeknek 5-12 éves kor között 10-11 óra alvásidő az ideális – ha nem alszik eleget, az bizony rányomja a bélyegét másnapi hangulatára, figyelmére, arra, hogy mennyire lesz produktív a tanulásban és a sportban. Hogyan segíthetnénk abban, hogy meglegyen a megfelelő alvásidő és a jó alvás?

1. Járjunk elöl a jó példával.

Az alvás is tartozzon a legfontosabb teendők közé!

2. A lefekvés és a felkelés ideje legyen fix.

A szervezet hozzászokik ehhez, és egy bizonyos időben kezdünk elálmosodni, de csak ha az alvás „menetrendje” viszonylag következetes, sőt, ha egy óránál nincs nagyobb eltérés a hétköznapi illetve a hétvégi lefekvés-felkelés ideje között.

3. Nemcsak az alvási szokás, az alvási környezet is legyen tökéletes!

A legideálisabb, ha nyugodt, csendes, sötét és nem túl meleg környezetben alszunk, amely reggel megfelelően van megvilágítva (tehát nem túlságosan) – tanácsolja Reut Gruber. Fontos, hogy az alvási környezetet pozitív tapasztalatokkal és érzésekkel azonosítsa a gyermek, azaz, a szülőnek nem szabadna büntetésként alkalmazni, hogy visszaküldi őt a saját szobájába, saját ágyába, mert akkor nehezen kapcsolódnak majd ahhoz pozitív érzések.

Emellett figyeljünk arra, hogy számítógép, tévé, mobiltelefon ne legyen a hálószobában, és az internethasználat esténként minimális mennyiségű legyen.

4. Kerüljük este a nehéz ételeket!

Lefekvés előtt 2 órával már ne együnk ilyesmit. A kevés és könnyű eledel alvás előtt elfogadható, ne menjen éhesen aludni a gyermek. A koffeint ugyancsak kerüljük késő délután és este – a csokoládé és a szénsavas italok is  ide tartoznak.

elalvás

5. Ne aludjon a gyermek napközben!

Ha ugyanis ez előfordul, azzal csökkentjük az esti, jó alvás esélyét.

6. Mozogjon a csemete gyakran

De ne este, mert az esti testmozgás inkább felpörget, és nem a jó alvást segíti elő.

7. Készítse el a házi feladatot korábban

Nem túl jó ötlet sokáig fennmaradni a házi feladat elvégzése kedvéért – mondja Nina Shapiro orvos, a kaliforniai, Los Angeles-i egyetem Mattel gyermekkórházának munkatársa – ha egy másodikos, de akár egy hatodikos gyermekkel  késő estig végeztetjük a házit, annak sajnos meglesznek a következményei.

Megoldás csak az lehet, ha korábban nekiállunk a lecke elkészítésének. Ez persze nem könnyű, ha a gyermeknek fárasztó napja volt az iskolában, majd pedig sulin kívüli órákon vagy edzésen is részt vett. A szülők számára sem szívderítő, akik szeretnének munkanapjuk után kényelmesen megvacsorázni a családdal. A csemete hisztissé válhat, de megígérhetjük neki, hogy a lecke elkészítése után nyugodtan videójátékozhat, számítógépezhet vagy játszhat, amit akar. Ez hatékony lesz.

8. Fektessük korábban le a gyermeket, hogy meglegyen a megfelelő alvásidő

Persze, nem egyszerű megmagyarázni a csemetének, miért kell ezentúl előbb ágyba bújnia, de ne essünk túlzásokba: kerüljön ágyba először csak fél órával korábban, mint szokott. A lefekvési idő megváltoztatásától függetlenül ne maradjon el a fogmosás és az esti olvasás sem – akár a gyermek maga olvas, akár a szülő olvas fel neki. Az olvasás egyébként is kiválóan álmosít alvás előtt…

„A vacsora utáni tevékenységeknek sosem a szervezet felélénkítéséről, sokkal inkább a lenyugtatásáról kell szólniuk – mondja Jeff Sapyta, Phd, gyermekpszichológus, a Duke egyetem Durham-i egészségügyi központjának munkatársa. – A pihenésre felkészülés, a lelassulás legyen a cél, ne a felpörgés.”

9. Aludjon a gyermek 10 órát éjszaka

Különösen akkor, ha 6 és 12 éves kor közötti. Ez nem szigorú előírás, de jó dolog ezt megcélozni, megvannak az előnyei. „Jelentős javulás mutatkozik a gyermekek viselkedésében, hangulatában, teljesítőképességében már csupán egy hét alatt is, ha lehetővé tesszük számukra a több alvást” – tette hozzá a szakember.

Forrás: Napidoktor.hu


2 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.