Hatékony otthoni gyógymódok nyugtalan láb szindrómára

A nyugtalan láb szindróma (RLS) az, amikor valaki egy kellemetlen érzés miatt kontrollálhatatlan késztetést érez arra, hogy megmozdítsa a lábát. Íme néhány otthoni lehetőség a leküzdésére.

A nyugtalan láb szindróma okozza, hogy a szenvedők úgy érzik, hogy kényelmetlenség miatt mozgatniuk kell a lábukat. A lábak mozgatása gyakran az egyetlen módja annak, hogy átmeneti enyhülést találjanak. Általában éjszaka vagy fekvés közben jelentkezik, és alvási problémákat okozhat az érintetteknek.

Foto:pixabay.com

 

A nyugtalan láb szindróma általában akkor kezdődik, amikor valaki pihen vagy egy ideje nem mozog. A lábakban lüktető, sajgó vagy viszkető érzésként érezhető, de ez más érzés, mint a görcs. A tünetek esténként súlyosbodnak, és éjszakai lábrándulások is előfordulhatnak. A lábak mozgatása vagy nyújtása enyhülést hozhat.

Foto:pixabay.com

Vas
Kapcsolat lehet a nyugtalan láb szindróma és a vashiány között. Egyszerű házi gyógymód, ha növeljük a vasban gazdag élelmiszerek mennyiségét az étrendünkben bab, borsó, aszalt gyümölcsök, vassal dúsított élelmiszerek, például gabonafélék, tésztafélék és kenyér, diófélék, például mogyoró vagy dió, illetve sötétzöld leveles zöldségek fogyasztásával.

C-vitamin 
A C-vitamin segíti a vas felszívódását a szervezetben, ezért hasznos lehet, ha növeli a C-vitamin-bevitelét citrusfélék, például narancs, kivi és grapefruit, valamint C-vitaminban gazdag zöldségek, például brokkoli, paprika és leveles zöldségek fogyasztásával. Egyébként sok gyümölcs héja is ehető és tele van C-vitaminnal. A mangó héja ehető és különösen magas a C-vitamin-tartalma. A kivi héját is fogyaszthatja, hogy részesüljön a C-vitamin- és egyéb antioxidáns-tartalmából.


Jó alvás
Mint már említettük, a nyugtalan láb szindrómában szenvedőknek a tünetei leggyakrabban éjszaka jelentkeznek. Ezért jó ötlet, ha rögzítjük az alvási rendünket, például minden nap ugyanabban az időben fekszünk le és ébredünk, a hálószobánkat sötétben és csendben tartjuk, és lefekvés előtt két órával nem nézünk képernyőket (tévé, okostelefon). A képernyők által kibocsátott kék fény miatt ugyanis az agy azt hiheti, hogy még nappal van, ami megnehezíti az elalvást. Kipróbálhatja az alvást segítő gyógynövényeket is, például a kamillát vagy a levendulát.

Foto:pixabay.com

 

Könnyű testmozgás
Lefekvés előtt végezhet jógapózokat, amelyek segítenek elaludni, vagy beiktathatja a napi rutinba a nyújtást, különösen a vádli és a felső lábszár nyújtását. Hasonlóképpen a sétának is számos olyan előnye van, amely enyhítheti a nyugtalan lábak tüneteit, például az, hogy javítja a hangulatot, az immunrendszert, és kellemes időt ad a képernyőről való kikapcsolódásra. Vigyázzon, hogy ne vigye túlzásba a testmozgást, mivel az erőteljes edzés, például egy hosszú kerékpározás vagy futás fokozhatja is a tüneteit.

A nyugtalan lábai miatt nem alszik?

Lábmasszázs
A lábizmok masszírozása működhet a nyugtalan láb szindróma tüneteinek orvoslásaként, mivel javítja a vérkeringést. Egy tanulmány szerint a masszázs segített csökkenteni a tüneteket, például a bizsergő érzést vagy a lábak mozgatásának sürgetését és az álmatlanságot. Nem szükséges profi masszázst igénybe venni, egyszerűen masszírozzuk meg a vádliizmainkat magunk úgy, hogy a hüvelykujjunkkal gyengéden nyomást gyakorolunk, és fel-le mozgatjuk a lábunkat.

Foto:pixabay.com

Forró és hideg házi gyógymódok
Az esti forró vagy hideg zuhany gyógyír lehet a nyugtalan láb szindrómára. Alternatív megoldásként alkalmazhat meleg borogatást úgy, hogy egy törölközőt meleg vízbe áztat, és azt a lábára helyezi, vagy jeget csomagol egy ruhába, és azt a lábára helyezi. Egy másik lehetőség a házilag készített melegítőpárna használata, mivel a meleg víz tágítja az ereket, ami segíti a keringést.

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.