Így hagyjuk abba a horkolást!

Mi is a horkolás? A horkolás durva zajként jellemezhető, amelyet a lágy íny, illetve a száj-, orr- és garatüreg (felső légutak) egyéb szöveteinek rezgése okoz.

Hogyan hagyhatjuk abba a horkolást?

A hangot a levegő belélegzéskor keltett turbulenciája kelti a légutakban. A turbulencia oka egy részleges elzáródás, amely bárhol elhelyezkedhet az ember orra hegyétől a hangszálakig. Előfordul, hogy az elzáródás csak alvás közben jelentkezik, vagy esetleg állandóan fennáll, de éjszaka súlyosbodik.

Ennek oka, hogy az izmok tónusa alvás közben csökken, és ez az alacsony összehúzódási szint már nem tudja megakadályozni a légutak szöveteinek rezgését. A horkolás oka eredhet az orrban, a szájüregben vagy a garatban. Éber állapotban az izomtónus kordában tartja a légutakat; ezért nem horkolunk, amikor ébren vagyunk.

Foto:123rf.com

Hogyan lehet szabaddá tenni a légutakat, hogy megszűnjön a horkolás?

Két módja létezik a légutak megnyitásának, hogy biztosíthassuk a megfelelő oxigénbevitelt a szervezet számára. Oxigénhiány következtében az ember légzése nehezebbé válik. Mivel orron át nem jut elég oxigénhez a tüdő, a szervezet szájon át történő légzéssel kompenzál. A probléma oka gyakran valamilyen orral kapcsolatos betegségben keresendő, amely lassan átterjed az alsó légutakra is.

Akár túl sokat, akár túl keveset alszik, egy friss vizsgálat eredményei alapján idős korára valószínűleg memóriazavarai lesznek.

Az alvással az időskori memóriazavarok ellen

Az általunk javasolt megoldás:

  • tágítsuk ki az orrjáratokat,
  • és ha szükséges, a torokban lévő légutakat is.

Ehhez kiváló horkolásgátló kiegészítőket lehet már kapni: szilikonos, orrba helyezhető horkolásgátlót, valamint speciális magasságú és támasztású párnát.  Ezekkel a megoldásokkal a legtöbb esetben a szervezet elegendő oxigénhez jut, és könnyebbé válik a légzés, ami végül kevesebb turbulenciát és rezgést eredményez. A horkolás ily módon megszűnik, vagy legalábbis sokkal kevesebb zajt okoz.

Forrás: Jóalvásközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.