Ezért nem jó, ha vizes hajjal fekszünk le aludni

Kihagytál már egy késő esti zuhanyzást azért, mert túl fáradt voltál a hajszárításhoz, és hallottad anyád hangját a fejedben, hogy megfázol, ha vizes hajjal alszol?

Kiderült, hogy anyád tévedett – legalábbis a megfázással kapcsolatban. Ha vizes hajjal alszol, megbetegedhetsz, de nem úgy, ahogy gondolod. Két orvostól megtudtuk, mi a helyzet a vizes hajjal alvással. 

A nedves hajjal való alvás kockázatai


Nem kell elveszítened az álmodat amiatt, amit anyukád mondott neked arról, hogy megbetegedhetsz, ha vizes hajjal alszol. A kockázatok elég minimálisak, de van néhány, amivel tisztában kell lenned, mielőtt azt gondolnád, hogy minden este vizes hajjal aludhatsz.

Megfázás
A néphitnek és a védelmező anyáknak és nagymamáknak köszönhetően a megfázás tűnik a leggyakoribb aggodalomnak. Bár általában véve igazuk van, a nedves haj és a megfázás tekintetében tévednek, Dr. Chirag Shah sürgősségi orvos és a Push Health, online egészségügyi platform társalapítója szerint.

“Nincs bizonyíték arra, hogy valaki megfázhat attól, hogy vizes hajjal fekszik le” – mondta Shah. “Ha valaki megfázik, az egy vírusfertőzésnek köszönhető”.

Bocsánat, anyukák!

A náthának valójában semmi köze a megfázáshoz, hanem ahhoz, hogy a több mint 200 megfázást okozó vírus – általában egy rhinovírus – egyikével fertőzöttek vagyunk.

Gyógynövények korpásodás ellen

Gombás fertőzések
Bár a vizes hajjal való alvástól nem lehet megfázni, Dr. Shah szerint ez növeli a fejbőr gombás fertőzésének kockázatát. Shah szerint a gombák, például a Malassezia olyan bajokat okozhatnak, mint a korpásodás vagy a bőrgyulladás, ezért érdemesebb száraz hajjal lefeküdni aludni.

A fejbőrön természetesen jelen lévő gombák mellett a párnák is a gombák melegágyai. Meleg környezetben jól fejlődnek, és ehhez a nedves párnahuzat és párna ideális táptalajt biztosít.

Egy régebbi tanulmány az ágyneműkön található gombaflóráról 4-16 fajt fedezett fel a vizsgált párnán. Ezek között szerepelt az Aspergillus fumigatus, egy gyakori gombafaj, amely súlyos fertőzéseket okoz a legyengült immunrendszerű embereknél. Ronthatja az asztma tüneteit is.

Töredezett haj
A nedves hajjal való alvás hatással van a haj állapotára. 

A haj akkor a leggyengébb, amikor nedves. A fő kockázat (a kozmetikai kockázatokon kívül) a haj töredezése, amikor alvás közben forgolódunk” – mondta Dr. Adarsh Vijay Mudgil, MD, New York City bőrgyógyásza. A szakértő figyelmeztet: “Ez különösen akkor jelent problémát, ha a haj befonva vagy szoros frizurával fekszünk le aludni, mert a hajszálak jobban igénybe vannak véve. Ha nem tudja valaki elkerülni, hogy vizes hajjal aludjon a legjobb megoldás, ha leengedve hagyja”.

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.