Ezért érdemes jógazenét hallgatni lefekvés előtt

A zene terápiás hatása régóta ismert tény. A lefekvés előtt hallgatott nyugtató hatású dallamok azonban nem csupán az alvásunkat teszik pihentetőbbé.

Egy új, indiai tanulmány szerint, ha jógazenét hallgatunk, mikor nyugovóra térünk, az a szívünk egészségét is támogatja.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a szívbetegségben szenvedő embereknél a zene csökkentheti a szorongást és jótékonyan hat a szívfrekvencia variabilitásra. A szívverés ritmusa, azaz a szívfrekvencia variabilitása, változékonysága szívünk és általános egészségi állapotunk egyik pontos mutatója. Minél nagyobb a variabilitás, annál jobb a szív alkalmazkodó-képessége, és minél alacsonyabb, annál kevésbé képes a szívünk követni, illetve biztosítani az érrendszer pillanatnyi változásait és szükségleteit. Az alacsony szívfrekvencia variabilitás továbbá a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával is összefüggésbe hozható.

Young woman meditating in lotus pose on seascape background. Concept of music for sleep

A tanulmányban egészséges, átlagosan 26 esztendős fiataloknál vizsgálták, hogyan hat rájuk a lefekvés előtt hallgatott jógazene és popzene, illetve az, ha egyáltalán nem hallgatnak semmilyen zenét. A vizsgálat kimutatta, hogy a jógazene hatására növekedett a szívfrekvencia variabilitás, jelentősen csökkent a szorongás mértéke, és a résztvevők sokkal pozitívabban érezték magukat. A popzene ezzel szemben csökkentette a szívfrekvencia variabilitást, és nagymértékben fokozta a szorongást. A résztvevők harmadik csoportjánál, akik csendben tértek nyugovóra, nem volt kimutatható semmilyen változás.

A kutatók szerint az orvos által javasolt terápiát nem helyettesíti a holisztikus gyógymód, ám kiegészítésképpen érdemes kipróbálni a jógazene gyógyító hatását.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.