Ezek a problémák okozhatják a gyermekkori horkolást

Az obstruktív apnoe néven ismert tünetegyüttes egyik legegyértelműbb jele, ha horkol a gyerek.

A problémát a légút szűkülete okozza, amely miatt a légzés akadályozottá válik, vagy rövid ideig szünetel. Az obstruktív apnoe viszonylag gyakori gyerekkori probléma, egy légzészavar, amit az idéz elő, hogy a felső légutak hosszabb-rövidebb időre ismétlődően beszűkülnek, olykor teljesen elzáródnak. A légúti szűkület megzavarja a normális alvást, a gyerek horkol, vagy alvás közben időnként elfelejt levegőt venni.

Miért veszélyes az obstruktív apnoe gyermekkorban?

Ha nem ismerik fel az obstruktív apnoe tüneteit, és nem kezdik el időben kezelni a betegséget, az állapot súlyos károsodáshoz vezethet, és olyan életminőséget és a várható élettartamot is jelentősen rontó kórok alakulhatnak ki, mint a magas vérnyomás, szívelégtelenség, illetve kezeletlenül akár figyelemzavart és hiperaktivitást is kiválthat. Légzéskimaradáskor a vér oxigénszintje csökken, a széndioxidszint viszont emelkedik, ennek eredményeként emelkedik az adrenalin szint is, ami emeli a vérnyomást és a pulzust. Az ilyen módon zavart éjjeli alvás fizikai és szellemi fáradtsághoz, az érzékszervek tompulásához, és akár magatartási problémákhoz is vezethet.

Fotó: 123rf.com

Mi okozhatja?

Túlsúly

Az obstruktív apnoe kialakulásában nagy szerepe van a helytelen életmódnak, amely mozgásszegény mindennapokat, egészségtelen táplálkozást és ennek következtében elhízást jelent. Ilyenkor érdemes életmódot váltani, amely nem csak a gyermek, de az egész család egészségére nézve pozitív változásokat hoz.

Megnagyobbodott mandulák

A megnagyobbodott garat- és/vagy orrmandulák olyannyira beszűkíthetik a légutakat, hogy a gyerek, főként fekvő helyzetben, nem kap rendesen levegőt. Ha a megnagyobbodott mandulák eltávolításra kerülnek, megoldódik a probléma. Sokszor a figyelemhiány és a hiperaktivitás hátterében is a megnagyobbodott mandulák állnak, amelyeket kioperálva az alváskor jelentkező légzészavar megszűnik, és így valószínűleg csökken a fáradtságból, kialvatlanságból eredő figyelmetlenség, hiperaktivitás is.

Foto:123rf.com

Orrsövényferdülés vagy orrpolip

Mind az orrsövényferdülés, mind az orrpolip okozhat alvászavart okozó légzéskimaradást vagy nehezített légzést, hiszen mindkettő akadályozza a szabad, akadálymentes légzést. A fül-orr-gégész alapos vizsgálatot követően állítja fel a diagnózist és javasolhatja a sebészi beavatkozást az orrpolip eltávolítására illetve az orrsövényferdülés megszüntetésére.

Allergia

Az allergia következtében megduzzadt nyálkahártya is gátolhatja a szabad orrlégzést, így könnyen lehet, hogy a nehezített légzést, horkolást is az okozza. Ha a gyereknek folyamatosan folyik az orra, esetleg könnyezik, viszket a szeme, arra panaszkodik, hogy mindig be van dugulva az orra és nem kap levegőt, érdemes allergológiai kivizsgálásra bejelentkezni, ahol az eredménynek megfelelő kezelést, terápiát írnak elő. Ez nem csak azért hasznos, mert a gyerek végre újra tud nyugodtan aludni, hanem azért is, mert számos komolyabb – a kezeletlen allergia következtében kialakuló – betegség, például az asztma, is megelőzhető vele.

Azok a gyermekek, akikre jellemző a horkolás, bizonyos agyi strukturális változások jeleit mutatják, amelyek hozzájárulhatnak a nehéz koncentráció, a hiperaktivitás és a tanulási nehézségek, egyszóval viselkedésproblémák kialakulásához – állapították meg a kutatók.

Gyermekek és horkolás – viselkedésproblémák lehetnek belőle?

Mi a teendő, ha horkol a gyerek?

Ha horkolásra, alvás közbeni légzéskimaradásra figyelünk fel a gyermekünknél, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, megelőzendő a viselkedési és fejlődési problémák jelentkezését. A megnagyobbodott orrmandulák eltávolítása, a kövér gyerekek táplálkozásának és testmozgásának összehangolása általában elegendő szokott lenni az obstruktív apnoe kezelésében, illetve a kiújulás megelőzésére.

 

Jean Orsolya 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.