Ez a te hibád!

Ha a főnök legközelebb alaposan lehord bennünket, és megtagadja a béremelést, elképzelhető, hogy nem is igazságtalan, hanem egyszerűen csak álmos.

Egy tanulmány szerint amikor az emberek álmosak, hajlamosabbak a „mi lett volna, ha” típusú gondolkodásra.

Az eszmefuttatás eredményei alapján másokat okolhatnak a kedvezőtlenebb helyzetért, sőt akár bosszúra is szomjazhatnak. A kutatók ezt az álmos gondolkodást nevezik „tényellenesnek”.

Az álmossággal járó ingerlékenységet, hangulatingadozást és panaszkodást már sokszor kutatták, de az új tanulmány első alkalommal vizsgálta az emberek gondolkodását akkor, amikor álmosak – számolt be a kutatás vezetője, David Mastin, a Little Rock-i Arkansas Egyetem kutatója.

almosság

„Fel kell ismernünk, hogy az alváshiány legyengítő állapot” – állítja Mastin. „Hatására az emberek autóbaleseteket okoznak és helytelenül ítélkeznek. Ki szeretné, ha a főnöke éppen akkor venné fontolóra béremelési kérelmét, amikor álmos? Így gondolkodna: ‘A negyedéves eladások csökkentek, és vajon ki tehet erről?’ Ha álmos, nagyobb valószínűséggel akar bosszút állni valakin.

Mastin szerint más kultúrkörök, például a mediterrán és a latin népek értik azt, amit az amerikaiak (és a magyarok) nem: hogy az elegendő alvás létfontosságú a jó életminőség szempontjából. Ezért tartanak sziesztát, míg az amerikaiak gyerekesnek tartják a napközbeni szunyókálást.

A tanulmány eredményei arra ösztönzik a kutatókat, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek az olyan foglalkozást végző emberekre, amelyekben fel kell áldozni az alvást. Az alváshiány ugyanis a motoros koordinációt is befolyásolja, ezért ugyanolyan veszélyes lehet, mint az ittas vezetés. Érdemes tehát több figyelmet szentelni a kamionsofőröknek, a pilótáknak és az orvosoknak, akik álmosan dolgozhatnak. Senkit nem tűrnének meg ittasan a munkahelyén, ezzel szemben ki törődik az álmossággal?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.